Sju år av skönsång i skärgården

För sjunde året i rad tar Olof Söderberg med operan till Mossholmen. På lördag är det återigen dags för Sommarsången och även i år tror man på succé.

– Vi räknar med att det blir slutsålt, säger han.

Med morföräldrar från Klädesholmen och en farmor från Flatholmen har Olof Söderberg växt upp med en fot på öarna. Under barndomen var sången det stora intresset, men när han inte kom in på Operahögskolan gick drömmen i kras. Så han blev försäljare och jobbade med det i tio år, tills hans pappa hastigt gick bort.

– Pappa hade sparat hela livet inför pensionen, men hann knappt påbörja den innan han dog. Så jag bestämde mig för att inte sitta och spara, utan bara köra, säger Olof Söderberg.

Så han hoppade av försäljningen, sökte jobb på Göteborgsoperan och fick det. Snart har han jobbat som operasångare dubbelt så länge som försäljare och tar med operan till Tjörn varje sommar.

– Vi älskar att spela klassisk musik i ovanliga miljöer. Vi vill både sprida operan till alla och utöka kulturutbudet på Tjörn.

Tillsammans med artister från Göteborgsoperan och Göteborgs övriga musikliv spelar de på Mossholmens marina på lördag. Efter sju års spelande verkar tjörnborna ha tagit till sig musiken.

– Intresset blir större och större. I början var det lite trögt men nu har det kommit igång. Många har nog respekt för operamusik och är lite rädda, men blir överraskade när de väl är där. Då känner de igen mycket från bakgrundsmusik i filmer eller på radio och det blir lättare att förstå, säger han.

Vad kommer ni spela?

– Allt från opera till schlager och instrumentala inslag utan sång. Vi har en del finska artister som medverkar, så det blir lite finskt vemod också. Dessutom kommer vi ha en hemlig gästartist, där man kanske kan förvänta sig ”Love me tender” och ”In the ghetto”. Det är så brett det kan bli!

Vad har ni för förväntningar på kvällen?

– Eftersom vi har gjort det några gånger nu har vi stora förväntningar. Vi vill ha en go stämning framförallt, det blir lite önskelåtar och allsång. Vi har hög kvalitet och väljer ut de bästa musikerna som finns, så vi vill skapa en annorlunda och trevlig stund.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se