Röda huset som ägs av Stenungsunds kommun saknar bygglov. Arkivfoto

”Ska väck före valet”

Följetången med det kommunala svartbygget vid Norra Hamnplan fortsätter. Före valet ska Röda husets öde avgöras, säger kommunalrådet Bo Pettersson (S). Men när eller hur finns ännu inga svar på.

Det så kallade Röda Huset vid Norra Hamnplan i Stenungsund har varit en surdeg i mer än ett decennium, en kommunal byggnad som saknar giltigt bygglov. Det har därför stått tomt långa perioder i väntan på beslut om vad som ska göras med det och en planerad flytt försenades av grannars överklaganden. Senaste budet var att det skulle flyttas bort till området Kvarnberget vid Nösnäs, för att användas till bostäder åt nyanlända. Behovet av sådana bostäder har dock minskat drastiskt i takt med att flyktingströmmen avstannat, och nu står frågan och stampar.

– Att det ska flyttas har vi beslut på, men var har vi inte beslutat ännu. Nösnäs kan vara ett alternativ, men det kan också finnas andra. En variant är också att vi säljer det på rot och låter köparen flytta det, säger Bo Pettersson (S), kommunalråd i Stenungsund.

Tyck till: Vad tycker du ska hända med Röda huset?

Något beslut om vad huset ska användas till finns inte heller ännu. Måndagens överenskommelse om möjlighet för vissa ensamkommande ungdomar som hunnit fylla 18 att få tillfälligt uppehållstillstånd kan också göra att nya behov uppstår, menar Pettersson.

– Där vill vi invänta mer information om vad det här kan innebära. Det kan hända att det här huset kan bli ett tillfälligt boende kopplat till flyktingsituationen, eller studentlägenheter eller bostäder till ungdomar i allmänhet. Ett problem med en flytt till Nösnäs är att det i så fall blir tillfälliga bostäder, eftersom bygglovet bara är på tio år.

Det här har varit en diskussion i åratal nu, varför går det så trögt?

– Där får man ju titta på vems felet är. Det senaste halvåret ungefär har ansvaret varit mitt, och då är jag tydlig med att det ska väck. Men innan dess behöver vi mer faktaunderlag, som vad det skulle kosta att flytta det och vilka behoven är. Förhoppningsvis får vi ett beslut så snart som möjligt, men allra senast före valet ska det vara klart.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar