Mattias Jägerskog är grundare av Skjutsgruppen som nu utgörs av cirka 70 000 privatpersoner. Foto: Västra Götalandsregionen samt arkivfoto.

Skjutsgruppen firar tio år av samåkning

Skjutsgruppen firar tio år och idag engagerar den ideella samåkningsrörelsen över 70 000 privatpersoner. I år lanseras dessutom en app som ska göra det ännu lättare för boende i STO-regionen att samåka.

Skjutsgruppen grundades för tio år sedan av Mattias Jägerskog och började som en studentrörelse. Idag är det en samåkningsrörelse som har spridit sig över hela landet.

– Vi är tusentals vänner och vänners vänner som tillsammans utgör rörelsen Skjutsgruppen, säger Mattias Jägerskog.

70 000 privatpersoner ingår i rörelsen och det finns närmare 400 lokala skjutsgrupper, bland annat med medlemmar som pendlar till eller från Stenungsund.

– Skjutsgruppen är otroligt aktiv här i Västra Götalandsregionen, det är här vi har allra mest grupper i hela landet. Många av oss som är engagerade bor här men det finns också en tradition i Göteborgsområdet att göra saker tillsammans. Vi ser liknande initiativ som handlar om att byta och låna saker av varandra, säger Mattias Jägerskog.

Idag har gruppen en hemsida som samåkare använder sig av men under året kommer det att lanseras en app som Skjutsgruppen tar fram tillsammans med Västra Götalandsregionen. Appen kommer, precis som verktyget på hemsidan, att inkludera privatpersoners enskilda resor, kollektivtrafik samt grupper.

– Det är ett steg i ledet att göra det enklare att komma närmare varandra, säger Mattias Jägerskog.

Skjutsgruppens filosofi bygger på tre ben. Det handlar dels om miljön, att vi måste samåka för att skona miljön, och dels om ekonomi. Den ideella rörelsens idé handlar om att de som samåker delar lika eller bjuder varandra på skjuts. Den tredje aspekten handlar den sociala utveckling som man ser i stora delar av samhället.

– Det finns röster som säger att vi ska vara rädda för människor vi inte känner. Inom Skjutsgruppen gör vi motstånd mot detta och praktiserar tillit genom att sätta oss axel mot axel med just människor vi inte känner, säger Mattias Jägerskog.

Förutom den traditionella pendlingen till och från arbete eller skola så bildas det ständigt nya tillfälliga grupper i samband med evenemang som Göteborgsvarvet eller Way Out West.

– Vi ser två saker växa samtidigt. Det väldigt lokala och där är det pendlingen som ökar mest. Vi ser också att förfrågningar av typen ”vem vill åka från Göteborg ner till Grekland i sommar?” ökar, där det istället handlar om otroligt långa sträckor, säger Mattias Jägerskog.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar