Skogsbacken kan få pris

På Skogsbackens förskola i Svenshögen får barnen vara med och laga maten. Nu har förskolan chans att ta hem priset Guldkon för sitt arbete med maten. 

– Det är så fantastiskt. Vi svävar på moln, säger kocken Mona Utsten. 

Det är bondeägda Arla som delar ut utmärkelsen Guldkon i tre klasser. Skogsbacken har tagit sig till semifinal i klassen Bästa matglädjeförskola.

– Man skulle skicka in ansökan sista oktober och svara på några frågor. Jag skickade in och förklarade allt vad vi gör här. I går (måndag) fick vi veta att vi hade kommit till semifinal. Det är helt fantastiskt, säger Mona Utsten, som tycker det är viktigt att jobba med barn i köket.

– Jag började här för ett och ett halvt år sedan. Jag frågade om de hade ambitionen att barnen skulle få vara med och arbeta i köket. Det hade de. 

Sedan dess har barnen i alla åldrar fått vara med på olika sätt och arbeta i köket. 

– Vi började med minimästerkockarna. Det är de äldre barnen som får vara med och laga mat. Sedan har jag tagit fram olika pedagogiska material för barnen. Jag tycker man borde ha det här på alla skolor. Barnen lär sig allt, det är matematik, samarbete och man lär sig att ta hänsyn, säger Mona Utsten, som för tisdagslunchen fick hjälp i köket av syskonen Heidi och Maja Apelman. 

Mona Utsten tycker att det har hänt mycket med barnens matvanor under tiden hon har jobbat på förskolan.

– Det är helt otroligt att se hur de har förändrats. Från att de ibland satt och petade i maten till att de kommer och säger ”kolla Mona, nu har jag ätit två portioner”. 

Skogsbacken är en av tio förskolor i landet som har gått till semifinal i Gulkon. Den 23 januari avslöjas vilka tre förskolor som går till final i Stockholm 4 maj. 

Kristian Johansson