Skrev barnbok om depression

Efter två romaner har Mikaela Björkman skrivit en barnbok med ett innehåll som kan hjälpa såväl barn som vuxna.

Hos familjen Björkman i i Stenungsund är det idel leenden hos barnen Gabriel, två och ett halvt år, och lilla Evelina som nyligen fyllde ett år.

För ett halvår sedan var det tufft för mamma Mikaela som drabbades av förlossningsdepression efter Evelinas ankomst, en depression som är pågående men där medicin hjälper.

– Det jag tyckte var svårt var att förklara för Gabriel. Varför jag var arg och så. Jag letade efter barnböcker men hittade inga.

Som ett sätt att hantera depressionen skrev Mikaela barnboken ”Älskade dumma lillebror” som ges ut på bokförlaget Idus i april.

Helt ovan vid skrivande är nu inte Mikaela då hon har två romaner bakom sig riktade till en mer vuxen publik.

– Bokförlaget ger ut mycket barnböcker om bland annat svåra ämnen som cancer, transplantationer med mera. De tyckte den var så pass bra att de ville finansiera utgivningen, säger Mikaela som skrev en uppsats i ämnet när hon läste till barnmorska.

Den 32-sidiga boken innehåller flera illustrationer av Monica Håkansson.

I boken förekommer sex personer: lillebror, storebror, mamma, pappa, faster och mormor.

– Jag ville ha en lillebror för att det inte skulle bli alltför likt (vår familj).

– Jag har testat den på dels min man dels några barnmorskor plus pedagog på öppna förskolan. Jag är ju inte…pedagogisk, ha ha! säger Mikaela som konstaterar att svåra ord som förlossningsdepression är med i boken.

– Jag tror barn förstår mer än vad man tror. I annat fall får man ge dem en chans att förstå. Det här är inte en bok de ska läsa själva utan tillsammans med vuxna.

Vad ska barnen kunna ta till sig?

– Förhoppningsvis att barnen ska förstå att mamman är sjuk. Mamman är inte sådan här normalt sett. Att det finns andra barn som har det så här. Att de inte är ensamma om att ha ”tråkiga” föräldrar.

Förlossningsdepression kan komma av traumatiska förlossningar.

– Men om jag får leka hobbypsykolog, så tror jag att det i mitt fall berodde på att jag drabbades av hjärtinfarkt i vecka tolv, säger Mikaela som först en och en halv månad efter förlossningen förstod att hon drabbats av en depression.

Hjälp kan fås av BVC men det förutsätter att man vågar vara ärlig i sitt omdöme.

– Vågar man erkänna att man har en depression, som jag gjorde, så kan man få väldigt bra hjälp.

Förlossningsdepression påverkar många människor. Man räknar till mellan åtta till femton procent.

– Det blir 10 000 mammor, 10 000 partners och 10 000 barn som behöver gå igenom det, säger Mikaela.

– Ändå känner man sig så himla ensam för man vill ju inte erkänna att man är en dålig mamma. Därför funderar jag på att skriva en bok till i ämnet, en reportagebok, fast mer riktad till vuxna.

Men till den boken får vi återkomma till när den är klar.

Tony Balogh

tony.balogh@sttidningen.se