Skytteförening tvingas lägga ned

Tegneby Ungdomsskytteförening kan tvingats sluta sin verksamhet. Orsaken är att föreningen fått höjd hyra för den lokal de använder.

I 114 år har Tegneby Ungdomsskytteförening bedrivit verksamhet för barn och ungdomar, från hela Orust. Nu kan föreningen tvingas att lägga ned sin verksamhet. Efter ett kommunfullmäktigebeslut om ändrade regler för hyra av kommunens lokaler har föreningen fått en så dyr årskostnad att de inte längre har råd att vara kvar i huset de använder.

– Vi ska betala närmare 30 000 kronor per år för att få vara i huset, säger Jörgen Larsson, ordförande och ungdomsledare i föreningen.

Föreningen hade tidigare en nollhyra eftersom de bedriver verksamhet för barn och ungdomar. Huset de håller till i ligger granne med Ellösparken. Det är en gammal villa där skyttesalen finns på ovanvåningen. Föreningen har satsat mycket på att även handikappade ungdomar ska få möjlighet att träna skytte, specialgevär finns för detta ändamål.

Jörgen har vänt sig till Orust kommun i hopp om att få tillgång till en ny lokal. Föreningen behöver en lokal där deras tavlor och skyttebanor kan sitta uppe hela tiden.

– Vi har träning flera gånger i veckan, en kväll är en pistolskytteförening i lokalerna. Det fungerar inte praktiskt att vi ska montera upp och ned alla banor. Vi måste ha en lokal där allt sitter uppe.

Om föreningen inte kan få till en lösning på hyra eller få erbjudande om en ny lokal kommer den läggas ned, gevären får säljas. Jörgen är mycket besviken på det sätt föreningslivet hanteras.

– Kommunen är inte intresserade av att hjälpa till. Vi har fått till oss att vi måste höja medlemsavgiften för att få in pengar, men det går inte, då har medlemmarna inte råd.

Jörgen befarar att de ungdomar som regelbundet tränar hos dem kommer hänga ute i samhället om verksamheten läggs ned.

– Klaga inte på ungdomarna. De är inte besvärliga men behandlas de som skit så får man skit tillbaka.

 Lars Larsson (C) ordförande i utskottet för samhällsutveckling, som även handlägger fritidsfrågor, tycker det är mycket olyckligt att en gammal anrik förening drabbas.

– Vi fattade ett beslut om ändring av regler utifrån likhetsprincipen. Nu betalar alla föreningar lika mycket. Tidigare fick vissa föreningar både nollhyra och mer bidrag medan andra fick stå för hyra och alla omkostnader. Nu är det lika för alla, vilket tyvärr märks för ett par föreningar.

En lösning för skytteföreningen ska vara på gång. Enligt Lars arbetar tjänstemän med att finna en lokallösning som skulle ge skytteföreningen en nollhyra.

– Ungdoms-, pensionärs- och handikappföreningar ska betala noll i hyra. Vi ska se om vi kan finna en lösning där de kan få tillgång till en lokal ett par gånger i veckan så de kan fortsätta med sin verksamhet.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar