Slog till mot 74 arbetsplatser – tolv togs i förvar

Polisen i Fyrbodal har under veckan kontrollerat om det finns illegal arbetskraft på arbetsplatser i bland annat Stenungsund. Totalt var det tolv personer som togs i förvar efter insatsen.

Insatsen var gemensam tillsammans med flera olika myndigheter och de slog till mot arbetsplatser som de fått tips om eller mot branscher som polisen ser som riskbranscher.

– Det är fyra branscher och det handlar om bilvård-, bygg-, restaurang-, och skönhetsbranchen. Erfarenhetsmässigt vet vi att i de här branscherna förekommer det ganska frekvent illegal arbetskraft som varken har arbetstillstånd eller uppehållstillstånd, sa Stefan Kristiansson inför insatsen.

Läs mer:Polisen slår till mot illegal arbetskraft

Totalt under veckan kontrollerades 74 arbetsplatser i Stenungsund, Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg där det fanns misstankar om att företagen utnyttjat svart arbetskraft och att de anställda uppehåller sig illegalt i landet.

– Arbetsgivare ska inte ha illegal arbetskraft och riskerar att misstänkas för brott. Vi går igenom vårt material nu och kommer att upprätta anmälningar utifrån det. Det finns risk för en osund konkurrens när de inte följer de regler som finns, men också en risk för människohandel, säger Mikael Holmgren, biträdande chef för gränspolisen i ett pressmeddelande.

Under insatsen var det tolv personer som togs i förvar för att de inte hade rätt att vistas i landet. Fyra personer blev misstänkta för att ha falska dokument och två misstänktes för brukande av falsk urkund.

– Polisiärt sett är det ett fantastiskt bra resultat, men mänskligt sett blir man bestört över hur många människor som arbetar illegalt och över de omständigheter de här personerna lever under. Det är viktigt att polisen upptäcker de här arbetsgivarna som är totalt skrupelfria och har en arbetskraft som är i det närmaste helt livegen, säger Stefan Kristiansson, chef i lokalpolisområde Västra Fyrbodal.

Insatsen genomfördes tillsammans med Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Kronofogden och Migrationsverket och de aktuella kommunerna.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se