Vem ska hålla gräset i trim i Svenshögen framöver? Foto: Arkiv

Slutklippt i Svenshögen

Svenshögens SK är kritiska till att arbetsmarknadsenheten i Stenungsund har dragit in tre tjänster som har hjälpt fotbollsklubbarna med gräsklippning.

– De äventyrar hela vår verksamhet, säger ordförande Anders Fors.

Under tio år har arbetsmarknadsenheten haft ett klipplag, bestående av tre tjänster, som hjälpt fotbollsklubbarna i kommunen att klippa gräset och rita linjer på planerna. Men nu har enheten beslutat att lägga ned laget. Svenshögen är den minsta av klubbarna, och de menar att de drabbas hårdast.

– De fyra som har skött detta har gjort det med kommunens utrustning och debiterat klubbarna en summa för detta varje år. Det har fungerat jättebra, så varför inte låta det vara? Vi driver föreningen ideellt, folk jobbar och har inte tid att lösa detta vid sidan om. Vi vet inte hur vi ska lösa detta, säger Anders Fors.

Förutom vem som ska sköta klippningen är det framför allt en ekonomisk fråga för Svenshögen.

– Klipparmaskiner är allt annat än billiga. Det kan bli en jättestor kostnad för oss. Tänk dig att den behöver repareras för 50 000 kronor. Det är 25 procent av hela vår omsättning. Vi behöver de pengar vi drar in till drift och underhåll av vår anläggning, säger Anders Fors.

Arbetsmarknadsenhetens uppgift är att på olika sätt hjälpa arbetslösa ut på den reguljära arbetsmarknaden. Enhetens chef Jennifer Holm menar att tjänsterna som har utgjort klipplaget nu behövs i andra verksamheter, som exempelvis naturvårdslaget och kafeet på Nösnäs.

– Klipplaget har funnits i tio år. När det började var det oerhört mycket folk som behövde aktivitet. Men nu kan vi inte längre ombesörja föreningarnas behov med våra resurser, som vi behöver själva till våra verksamheter. Vi meddelade föreningarna detta för 13-14 månader sedan, men lät laget vara kvar det här året också. Nu kan vi inte ha det längre. Vi behöver tänka om och tänka nytt, säger hon.

Svenshögen anser sig hårt drabbade. Hur kan ni hjälpa dem?

– Jag vill inte gå in på detaljer, men vi har en jättenära dialog med Svenshögen där vi diskuterar olika lösningar, säger Jennifer Holm.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar