SMHI varnar för stora regnmängder och kraftiga vindar – ”kan ge trafikstörningar”

Oväder med stora regnmängder och hårda vindbyar är på gång in över landet med början under lördagskvällen.

– Lokalt kan det komma upp till 50 millimeter regn, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

SMHI har under lördagen gått ut med klass 1 varningar – när det gäller vind, regnmängd och höga vattenflöden – längs med västkusten inför det kommande dygnet. Jon Jörpeland säger att ett djupt lågtryck finns liggandes över atlanten på lördagen, och det väntas komma in under kvällen och natten till söndag.

– Det kommer regna under en lång period, så det väntas ganska stora regnmängder i Göteborgsområdet, Halland och Bohuslän. Vi väntar mellan 30 och 40 millimeter regn och det är inte förrän söndag eftermiddag som regnet börjar mattas av, säger han.

De stora regnmängderna ger risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

Vinden väntas tillta i takt med den ökande nederbörden, med de kraftigaste vindarna kommer framåt söndag eftermiddag. Det är sydliga och sydvästliga vindar med mellan 21 och 25 m/s i vindbyarna, vilket ökar risk för att träd knäcks och det kan innebära problem för höga fordon.

– Det här är samma lågtryck som britterna kallar Dennis. Det är ett stormlågtryck men vi berörs inte av stormbyarna, så som Storbritannien och Norge. Lokalt här i Sverige kan det komma upp i stormbyar utåt kusten, men det är så pass lokalt och därför har vi inte gått ut med en klass 2-varning, säger han.

Jon Jörpeland varnar för att den hårda vinden kan komma att ge trafikstörningar och påverka elnätet, och att nederbörden påverkar de redan höga vattenflödena.

– Marken är mättad och då fortsätter vattnet att stiga. På Göta älv har vi en klass 1-varning på just höga flöden och med regnet som väntas nu kan det innebära att flödena börjar stiga ännu mer i det området, säger han.

Catrin Hansson

catrin.hansson@kungalvsposten.se