I magasinet förvaras alla böcker som gallrats ut från hyllorna ute i biblioteket, alla får helt enkelt inte plats. Foto: Alice Nordevik

Snabba ryck på biblioteket

Databaser, bokbussar och hundratals nya böcker i veckan. Malin Fredriksson vill slå hål på myten om att bibliotekarier bara sitter och läser hela dagarna.

– Det är så mycket vi gör som inte syns, säger hon.

De stora skjutdörrarna till Stenungsunds bibliotek dras åt sidan, prick klockan tio. Det tar inte många minuter innan folk strömmar till. Pensionärer som vill ha hjälp med reservationer, föräldralediga som styr vagnarna mot barnavdelningen och semesterfirare som vill låna den senaste deckaren. Till biblioteket kommer alla. Ibland kanske lite för många.

– Folk förväntar sig väldigt mycket av oss, de vill att vi ska lösa allt. Ibland kommer det någon som vill ha hjälp att boka resor, betala räkningar eller söka upp adressen till en granne de hade för 50 år sedan, säger Malin Fredriksson.

Hon berättar att det är höga förväntningar, många ser biblioteket som en slags informationsavdelning och förstår inte att bibliotekarierna redan har fullt upp.

– Det är svårt, man vill ju hjälpa.

För fullt upp, det är det. Malin Fredriksson och hennes kollegor börjar redan klockan åtta på morgonen med att sortera in nya böcker, städa upp i hyllorna, ställa fram tidningar och plocka ner alla reservationer. Något de sedan fortsätter med kontinuerligt under dagen. Utöver det hjälper de även skolor och förskolor med böcker, då packas stora lådor fulla med litteratur på ett visst tema. Dessutom har de olika avdelningar att ta hand om.

– Jag har tillgänglighet och uppsökande verksamhet. Det betyder att jag ringer folk som inte kan ta sig hit och frågar vilka böcker de vill ha, sedan plockar jag ihop dem och kör ut varje torsdag.

Malin Fredriksson har också hand om talboksavdelningen och kör bokbussen till kommunens ytterområden. Det var via den hon hamnade i branschen.

– Vi hade ett familjeåkeri som jag jobbade hos, där jag bland annat körde bokbussen. Men det blev tufft, ärligt talat. Åkeribranschen blir tuffare och tuffare. Och jag har alltid gillat böcker.

Så när Malin Fredriksson var 40 skolade hon om sig, pluggade i tre år och har nu jobbat på Stenungsunds bibliotek i två år. Ett beslut hon inte ångrar.

– Jag trivs ju väldigt bra.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Malin om sitt yrke:

Hur hamnade du i yrket?

– Jag hade ett intresse för böcker och tycker om att träffa folk, vilket vi gör extremt mycket här.

Mest irriterande som du stöter på i yrket?

– Krånglande datorer, det kan jag nog säga. Det är så betydande för mig och mina kunder med datorerna, fungerar inte de kan det bli problematiskt.

Får du den lön som du förtjänar?

– Haha, svår fråga. Man kan ju alltid göra slut på mer pengar. Men man tar inte det här jobbet för lönen, så kan man ju säga.

Vanligaste fördomen om ditt yrke?

– Att vi bara sitter och stämpla böcker, eller ”ni sitter ju bara och läser hela dagarna”.

Vad är det bästa med yrket?

– Att man får hjälpa folk. Och att man slipper sälja saker! Ofta behöver man ju det och det hatar jag.

Vad hade du gjort om du inte jobbat med det här?

– Kört lastbil, det var det jag gjorde innan.

Om bibliotekarieyrket:

Utbildning: En akademisk examen med biblioteks- och informationsvetenskap som huvudämne är mellan 3 –5 år.

Lön: Medellönen för nyexaminerade bibliotekarier år 2016 låg på 26 000 kr. Tio år efter examen är medellönen cirka  30 000 kr per månad. 

Efterfrågan: Arbetsmarknaden för bibliotekarier förväntas vara i balans de närmaste åren.

Källa: saco

Relaterade artiklar
Fler artiklar