De nya registreringsskyltarnas sista tecken kommer kunna vara både siffra och bokstav.

Snart är alla registreringsnummer slut

Om två år beräknas kombinationer av nuvarande systemet vara slut. De nya numrens sista tecken kommer kunna vara både siffra och bokstav.

Idag är runt 11 miljoner registreringsnummer i Sverige upptagna och andelen tillgängliga nummer sjunker stadigt. Om inget gjorts skulle det nuvarande systemet ha slagit i taket någon gång under 2019. I början av februari tog regeringen därför ett beslut om ändringen.

– Det innebär att vi kan börja arbeta med de systemförändringar som kommer vara nödvändiga. Vi uppskattar att den nya typen av registreringsnummer kommer börja tilldelas i början av 2019, säger verksamhetsutvecklare Christofer Kärrdahl på Transportstyrelsens hemsida.

Läs mer: Här är skyltarna som gick över gränsen

På Orust, Tjörn och i Stenungsund såldes 1 516 nya bilar under förra året. Av dem är 848 hybrider eller drivna med diesel, el-, gas- eller etanol. Fordonsägare med nuvarande registreringsskyltar kommer inte behöva byta.  Ett helt nytt system hade blivit en merkostnad för landets fordonsägare på runt 1,5 miljarder kronor. Regeringen valde därför att bygga vidare på nuvarande system som använts sedan 1972. Med ändringen kan sista tecknet bli både en siffra och en bokstav. Bokstaven O kommer inte att användas för att förhindra förväxling med siffran 0.

Christina Wagner

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar