Snart flyttar ekofolket in

Nu börjar det hända saker med Tångeröds ekoby – bygget mitt i Höviksnäs som vill inbjuda till gemenskap och klimatsmart leverne. I april flyttar de första in.

Än så länge är det bara tre betongplattor på en äng med utsikt över havet, alldeles intill Tångeröds förskola i Höviksnäs. Men i april nästa år ska det stå 16 bostadsrätter här, som är så gott som slutsålda. Tvåorna har gått för mellan 1,7 och 2 miljoner.

– Det är en väldig blandning på de som flyttar in: unga, gamla, med olika bakgrunder och från olika delar av landet. Någon är från Norrland, en annan från Örebro, och så många från Tjörn så klart. Det var också vår förhoppning att det skulle bli en mix. Man behöver inte vara på något speciellt sätt för att bo i ekobyn, säger Tinna Harling, aktiv i odlingsföreningen som planeras i området.

I ekobyn ska det nämligen finnas odlingslotter med tillhörande förråd. Dessutom planeras ett gemensamhetshus som alla de boende ska få tillgång till.

– Vi vill ge det här boendet en social dimension. I vanliga flerfamiljshus springer man ofta bara förbi sina grannar i trappen. Här bygger vi på ett sätt som ska inbjuda till umgänge, säger Andreas Eklöf, arkitekt på arkitektfirman Inobi som står bakom projektet och också har ritat husen.

Alla husen byggs av massivträ, som dels är ett energisnålt byggmaterial och dels isolerar väl så att den löpande energiförbrukningen blir låg.

Sista delen i ekobyggprojektet är hyresrätter som beräknas vara inflyttningsklara under 2019. Redan till våren bjuds det in till möten för etapp två i ekobyprojektet – så kallade byggemenskaper. De kommer också att vara bostadsrätter, med den skillnaden att de som ska bo där själva får gå samman för planering och utformning av bygget.

– Det ska ju hålla sig inom vissa ramar, som att vi vill att man bygger i massivträ, men de som ska bo här får själva bestämma saker som planlösning, exteriör och storlek på lägenheter. Det är lite av kärnan i det här projektet, att man blir sin egen byggherre och själv får styra hur man vill bo, säger Magnus Pettersson, arkitekt på Inobi.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar