Kommunerna Stenungsund, Orust och Tjörn söker nu valförrättare inför höstens val till riksdag, region och kommun. Sammanlagt behövs över ??? personer för att klara jobbet den 9 september.

Sökes: 300 valförrättare

Står du i valet och kvalet att bli valförrättare i höst? Nu har du chansen att göra din röst hörd. Totalt behöver Stenungsund, Orust och Tjörn cirka 300 valarbetare vid höstens elektion.

Orust kommun är tidigt ute och annonserar redan nu på sin hemsida om att man söker valförrättare till riksdags-, region- och kommunalvalet den 9 september.

I Stenungsund är valnämnden något senare ute än kollegorna på Orust.

– Presidiet har möte den 16 januari. Sedan arbetar vi vidare med frågan, säger Ann Christensen (S), ordförande i valnämnden.

Öppet på söndagar

Enligt Christensen brukar partierna i kommunfullmäktige inventera vilka inom respektive parti som är hugade att jobba med förrättning under valdagen.

– Dessutom har vi förstås listor över de som varit med under tidigare val och en hel del pensionärer som gärna är med som valförrättare vid förtidsröstningen. Generellt brukar det inte vara problem att få tag i folk, säger Ann Christensen.

En nyhet i år är det förtidsröstningen kommer att vara öppen även på söndagar. Det kräver fler valförrättare.

– Dessutom är det så att alla måste genomgå en utbildning, även som tidigare varit med som valförrättare, uppger Christensen.

Hon räknar med att de behövs åtta förrättade per röstningslokal. Och de senare är cirka 15 till antalet i Stenungsund. Totalt måste alltså runt 120 personer rekryteras.

Tjörn senare ute

I Orust kommun behövs valförrättare. Annonsen på hemsidan publicerades den 2 januari och redan första dagen kom det in ett par intresseanmälningar.

– Vi brukar söka valförrättare via nätet. Hittills har det kommit in en hel del ansökningar, säger Ulrika Swedenborg vid kommunkansliet på Orust.

Även i Tjörns kommun är behovet runt 80 valförrättare.

Rekryteringsarbetet har inte påbörjats ännu.

– Vi har inte kommit så långt ännu förutom lite kontakter med förrättade och röstmottagare som jobbade med kyrkovalet i höstas. Vi kommer nog inte att arbeta aktivt med frågan förrän i februari, säger Carina Eliasson på kommunkansliet på Tjörn,.

En valförrättare ersätts med 177 kronor i timman. Pengarna betalas ut månaden efter valet.

Dag Fransson

Relaterade artiklar
Fler artiklar