Sommarjobbar på hästryggen

För två år sedan upptäckte Maja Söderberg ett helt nytt sätt att träna hästar. Nu lär hon ut det till andra, som ett kommunalt sommarjobb i Stenungsunds kommun. Hon är sommarlovsentreprenör.

– Att få prova på att driva företag såhär är fantastiskt. Jag fick kommunalt feriejobb förra året, men i år kände jag att jag ville testa något annat. Det här har gjort mig mycket självsäkrare och jag känner att jag kan driva företag, det är faktiskt inte så svårt, säger hon.

Det är andra året i rad som Stenungsunds kommun väljer att erbjuda entreprenörsskap som sommarjobb, via organisationen Indivator. Det hela inleds med en introduktionsvecka där deltagarna lär sig om bland annat marknadsföring och företagsekonomi.

– Man lär sig allt möjligt verkligen, och får mycket stöttning från handledarna.

Efter introduktionsveckan är det bara att sätta igång att driva företag. Affärsidén var självklar – att erbjuda lektioner i träningsmetoden Art to ride. Den är utvecklad av amerikanen Will Faerber och är ännu inte särskilt etablerad i Sverige. Enkelt uttryckt handlar det om att med hjälp av träning och stretchövningar bygga upp hästens muskulatur så att den ska orka ”bära upp sig själv” innan man funderar på att hoppa upp på dess rygg.

– Hästar är ju inte gjorda för att vi ska rida på dem egentligen, det är en ansträngning för dem. Art to ride handlar om att långsamt bygga upp hästen så att den blir ”rund” istället för nedsjunken. Alla vill ju rida skonsamt och på ett sätt som är hållbart för hästen, så många blir intresserade när man berättar om det här.

Hon har redan hunnit ha ett antal lektioner. De går till så att hon åker hem till ryttaren och håller i en privatlektion. Ofta börjar det på marken, utan att man sitter upp på hästryggen.

– Det handlar mycket om basträning för hästen, att bygga upp en bra grund och ha mycket tålamod. Bedömer man att hästen inte är stark nog att sittas på så väntar man med det. Efter ett tag brukar man se tydliga resultat på hästen, säger Maja Söderberg.

Snart ska hon börja andra året på Nösnäsgymnasiet. Tanken är att fortsätta driva verksamheten vid sidan om studierna och målet är att bli certifierad Art to ride- tränare och satsa fullt ut på företaget.

– Det hade varit så himla kul. Det är nog lätt, särskilt när man blir äldre, att bli lite feg och tänka att man måste ha ett fast jobb. Men nu känns det som att det går att driva företag och satsa på det jag verkligen är intresserad av.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Sommarlovsentreprenör

Pågår under fyra veckor och inleds med en startvecka där man får utbildning i att driva företag och arbeta fram sin affärsidé. Deltagarna får 2000 kronor i startbidrag, och skriver på ett kontrakt om att inte gå in med eget startkapital. I Stenungsund erbjuds det som ett alternativ till de vanliga kommunala feriejobben.

Art to ride

Träningsmetod för hästar som utvecklats av amerikanska tränaren Will Faerber. Fokus ligger på att genom stretching träna upp hästens överlinje så att den blir mer ”rund” i sin kroppsform. Tanken är att hästen ska lära sig att använda sina muskler på rätt sätt så att den sedan kan ridas utan för stor belastning. Stor del av arbetet sker med så kallad longering, alltså från marken där hästen rör sig runt tränaren i en lina.