Arkivfoto.

Stenungsund och Tjörn tappar i miljörankning

Både Stenungsund och Tjörns kommun har tappat i Aktuellt Hållbarhets årliga granskning.

Både Stenungsunds och Tjörns kommuns miljöarbete för sig en törn i årets version av Aktuell Hållbarhets miljörankning.

I rankningen som jämför hur väl kommunerna jobbar med miljöarbete tappar de två kommunerna flera platser från föregående år. Tjörn rasar 64 platser på listan från plats 107 till plats 171 av Sveriges 290 kommuner. Stenungsund tappar från plats 151 till 175.

– Det är i en hårdnande konkurrens som Stenungsund och Tjörn har sjunkit i vår miljörankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.

Rankningen är dels baserad på en enkät som kommunerna får svara på själva samt data från flera olika offentliga källor om kommunernas miljöarbete. Bland annat jämför undersökningen kommuninvånarnas nöjdhet över gång- och cykelvägar och hur miljövänliga kommunens fordon är. I enkäten får kommunen svara på frågor om klimatanpassning, livsmedelsstrategi och avfallsminimering.

Något bättre går utvecklingen för Orust kommun som klättrat nio platser och rankas som 154:e bäst i Sverige på miljöarbete vilket är bäst i STO.

Tjörns kommun får bland annat låga poäng för andelen ekologiska livsmedel i kommunens egen verksamhet, 20 procent enligt granskningen. Det är sämre än både Stenungsund och Orust och lägre än medelvärdet bland Sveriges kommuner och landsting.

– Kommunernas roll som motor i det svenska miljöarbetet kan inte överskattas. Det är de som i praktiken genomför omställningen till ett miljösmart samhälle. Därför är det viktigt att regelbundet mäta deras aktivitet och ambition, säger Mikael Salo i ett pressmeddelande.

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar