Foto: Pressfoton Elin Larsson/Vi-skogen

Stenungsundsbor generösa med pantpengar

Stenungsundsborna tillhör de mer generösa i landet vad det gäller att skänka bort pantpengar. Det visar Vi-skogens sammanställning av pantpengar i Sverige.

Det Vi-skogen har mätt är beloppet som skänks i olika Coopbutiker i landet genom att den som pantat burkar eller flaskor tryckt på biståndsknappen och då skänkt sina pengar till organisationen. Det har sedan sammanställts till en rankning över Sveriges kommuner.

Mest generösa enligt den sammanställningen år 2017 är Danderydborna där 6,13, procent av varje pantad hundralapp skänktes bort. Men även Stenungsund hamnar på topplistan på en tionde plats med 3,35 procent.

Totalt i Sverige skänktes sex miljoner kronor vilket motsvarar 300 000 nya träd som ska planteras i Vi-skogen.

– Att plantera träd är en fantastisk metod för att bekämpa både fattigdom och klimatförändringar. Träden hjälper människor att stå emot torka, skyfall och andra effekter av klimatförändringarna. De ger småbönder möjlighet att få ut mer grödor från sina jordar, och lyfta sig själva ur fattigdom, säger Henrik Brundin, vice vd Vi-skogen.

Jämför man resultatet för 2017 med 2016 minskade den totala summan skänkta pengar med ungefär 100 000. Sedan projektets start 2004 har pengar som motsvarar över fyra miljoner träd samlats in.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar