Blivande mammor i Stenungsund och Tjörn ska bli först i regionen med att prova ett nytt IT-system inom mödravården. Foto: Arkiv

STO-mammor i unikt IT-projekt

Blivande mammor i Stenungsund och på Tjörn blir först i Västra Götaland att vara en del av en satsning på ett IT-projekt inom mödra- och förlossningsvården.

När den nya privata entreprenören Barnmorskegruppen inom företaget Nötkärnan tar över mödrahälsovården i Stenungsund och Tjörn efter Fröja införs också ett nytt IT-system som gör att man kan följa varje blivande mamma från kontroller och vård inom mödrahälsovården i de två kommunerna till förlossningsvården på sjukhusen.

Det innebär för den enskilda blivande mamman att vårdpersonalen på sjukhusen direkt kan se och få all information om åtgärder inom den privata mödrahälsovården för varje blivande mamma via ett gemensamt IT-system och slipper leta information i olika journalsystem.

– Det här innebär ett betydligt säkrare underlag för förlossningsvården och patienten behöver inte så att säga komma med sin journal under armen, säger Monica Nilsson i Västra Götalands-regionen. Den nya entreprenören för mödrahälsovården i Stenungsund och på Tjörn skriver helt enkelt ett avtal med oss om att införa detta gemensamma system.

3,7 miljoner satsas på systembytet under två års tid och avsikten är att all annan privat mödrahälosvård i övrigt i Västra Götaland ska följa efter och införa detta gemensamma IT-system som regionen har.

– Det här innebär givetvis en stor säkerhet för alla blivande barnaföderskor. Vi har inte tidigare ställt krav på privata utförare att ansluta sig till ett gemensamt IT-system men nu kommer detta successivt.

Sjukvårdsstyrelsen i regionen fick information i veckan om satsningen och totalt satsas 17,5 miljoner i hela regionen på förändringen där alltså Nötkärnan är först ut i STO-regionen. Regionens egna verksamheter har redan ett gemensamt system men kravet är nu att alla blivande privata enteprenörer också ansluter sig till samma system.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar