Stor brand på återvinningsstation

En omfattande brand uppstod på Stenungsunds återvinningsstation Kläpp på onsdagsmorgonen. Ett 15-tal fordon och stora mängder diesel förvaras i hallen där branden härjade. Vid 7-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var släckt.

Vid 6-tiden på onsdagsmorgonen fick räddningstjänsten i Stenungsund larm om en brand i Renovas anläggning i Kläpp.

Enligt räddningschefen Carl-Ian Bissmark var det en lastbil inne i en hall som brunnit. Den ska strax efter klockan 7 på morgonen vara släckt.

– Det var en brand i en lastbil men den är nu släckt och det pågår nu ventilering, säger han.

Där förvaras bland annat återvinningsmaterial som tidningar, hushållssopor och kompost förvaras.

Inne i byggnaden har det stått ett 15-tal lastbilar men branden ska inte ha inte spridit sig till någon av dem. I hallen förvaras även bränsle. Omkring 15 000 liter diesel och en AD-bluetank på uppåt fem kubikmeter. Lokalen används även som garage för renhållningens sopbilar och övriga fordon.

Personal först på plats larmade SOS när de kände röklukt i området.

Hur branden uppstått är i nuläget oklart.

– Men lastbilar börjar knappast brinna av sig själva, säger Carl-Ian Bissmark som säger att polisen får utreda det i ett senare läge.

Hallen är cirka 80 meter lång. Enligt uppgift ska det inte finnas några gasolflaskor i hallen. Rökdykare var under släckningsarbetet inne i lokalen. Tjock svart rök vällde ur lokalen.

Enligt Carl-Ian Bissmark är det ingen nyttig rök som vällt ut men i och med att anläggningen ligger en bit från samhället har det inte varit någon fara för allmänheten.

Sammanlagt larmades 13 enheter från Södra Bohusläns räddningstjänstförbund till platsen och den styrkan är kvar ännu.

– Och så har vi fått hjälp av Kode som var på Stenungsunds brandstation, säger Carl-Ian Bissmark.

Även polis och ambulans var på plats men ingen person ska ha kommit till skada.

Lastbilarna som stod i lokalen är containerbilar och sopbilar som enligt uppgifter ska hämta sopor i Stenungsundsområdet under onsdagen.

Kommer de att kunna göra det?

– Det är det vi tittar på. Nu ventilerar vi ur lokalen. Det är kolsvart nu. Men Renovas personal får gå igenom dem och se om de är kördugliga. Men rökskadade är de, säger Carl-Ian Bissmark.

Annika Sahlin Ottosson

Karina Hansson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se