• Nu har Svenshögens stationshus äntligen fått nya ägare. Här river de ner den gamla pizzeria-skylten som suttit där sedan länge. Foto: Anna Svensson

  Stora planer för Svenshögens stationshus

  Efter många turer fram och tillbaka har stationshuset i Svenshögen äntligen fått en ny ägare. Köpet gick igenom förra veckan och renoveringen har redan påbörjats.

  – Vi vill att huset används och blir aktivt igen, säger nya ägaren Camilla Johansson.

  Camilla Johansson är uppvuxen i Svenshögen och har bott där hela sitt liv. Hon har både åkt tåg från stationen som barn och hängt där som tonåring under en period när huset användes som en ungdomsgård.

  – Jag har väldigt starka band till stationshuset och har många minnen därifrån. Det är tråkigt att se det förfalla, platsen hade varit så trist utan huset, säger hon.

  Stationshuset invigdes 1907 och användes som vänthall fram till 1975. Sedan dess har det inhyst en del olika verksamheter, men har stått tomt sedan tio år tillbaka. Fram tills nu, när Camilla Johansson köpt det tillsammans med sambon Christian Kleinhez.

  – Det är i väldigt dåligt skick med fukt och mögel i stort sett överallt. Golven har rasat in och det är jättemycket att göra, men ska det räddas så ska det göras nu. Annars kommer det behöva rivas.

  Camilla är konstnär och Christian musikintresserad, så planen är att stationshuset ska användas som ateljé, galleri och musikstudio. Dessutom finns det planer på ett café på nedervåningen.

  – Vi vill ha en kulturverksamhet som gagnar alla som bor här. Vi vet att det finns efterfrågan på en mötesplats där man kan sitta ner och ta en kopp kaffe, dessutom funderar vi på att anordna författarbesök och kanske inleda ett samarbete med bokbussen.

  Men än kommer det dröja innan någon verksamhet kan dra igång. I helgen påbörjades renoveringen med att riva ut golvet som rasat in. Ändå fortsätter den skadegörelse som huset länge varit utsatt för.

  – Inatt var det någon som kastade sten på en ruta, så det blir ännu en att laga. Men vi hoppas att ju finare det blir, desto mer vill alla vårda det. Det höjer ju gemensamhetsvärdet i bygden, säger Camilla Johansson.

  Alice Nordevik

  0303-72 82 29

  redaktionen@lokaltidningensto.se

  Fakta: Svenshögens stationshus

  Invigdes 1907.

  1975 slutar huset att användas som stationshus. Huset har bland annat inhyst postkontor, ungdomsgård, servicebutik och pizzeria.

  Många röster har höjts ett bevarande av stationshuset i Svenshögen. Inte minst från invånarna som länge kämpat för att få till någon verksamhet i huset.

  För de som vill följa processen med renoveringen av stationshuset finns instagramkontot svenshögen_station

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar