• Tjörn Runt är den aktivitet som fått mest sponsorstöd från STO-kommunerna de fem senaste åren – 675 000 kronor totalt. Arkivfoto: Lasse Andrée

  Storsatsar på sponsring

  Medan Orust kommun har lagt 26 000 kronor på sponsring de senaste fem åren har Tjörn satsat 1,7 miljoner under samma period.

  – Det är väl använda pengar, säger kommunalrådet Martin Johansen (L).

  Bara under 2017 lade Tjörns kommun en bit över en halv miljon kronor på att sponsra evenemang som Tjörn runt, Träbåtsfestivalen, Sillens dag och Tjörn triathlon.

  Viktigt för turismen

  – Det är en medveten satsning. Turismen en av våra absolut viktigaste branscher och samtliga evenemang är sådant som uppskattas av våra medborgare som redan bor här. Det skapar arbetstillfällen också, jämfört med att ha ungdomar i arbetslöshet är detta småpengar, säger Martin Johansen.

  Blygsamt på Orust

  Orust kommun lägger bara cirka fem tusen kronor om året i sponsring, till Orusts golfklubb.

  – Vi stöttar Öppna varv också, men det är ingen sponsring, där är vi själva med, säger kommunalrådet Kerstin Gadde (S).

  Anledningen är dels att det inte finns lika många evenemang på Orust och dels att kommunen inte satsar på den typen av marknadsföring.

  Redan fulla gästhamnar

  – Jag känner inte att vi behöver det. Vet man om det ger något tillbaka? Våra gästhamnar är fulla och vi har mycket turister. Om folk flyttar till Orust så tror jag inte de gör det för att vi sponsrar någon, utan snarare för att vi har bra skolor och förskolor, säger Kerstin Gadde.

  Stenungsunds kommun kommer inte heller den i närheten av Tjörn när det gäller sponsring. De fem senaste åren har man lagt 189 000 kronor totalt på sponsring. I nuläget är 100 000 kronor om året öronmärkt för sponsring. 2017 kom 90 000 av dem till användning. En blygsam summa jämfört med Tjörn.

  – De tänker ”Hur ska vi få Tjörn att växa?” Vi har inte riktigt samma bekymmer här, ibland växer vi för fort. Antingen har Tjörn mer pengar, eller så tycker de att det är värt det. Vi är försiktiga. Det är ju faktiskt skattebetalarnas pengar vi sköter om, säger Stenungsunds kommunalråd Bo Pettersson (S).

  Kristian Johansson

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar