Stort intresse för jakt

Allt fler tar jägarexamen i Sverige. Elin Larsson och Karl Olausson från Ucklum är nyblivna jägare och tror intresset är här för att stanna.

Det var i höstas som de råkade hamna på samma kurs för att ta jägarexamen ihop. De kände varandra sedan innan och hade varit kompisar, men efter kursen var de ett par.

– Det är roligt att ha ett sådant gemensamt intresse. Jag har varit med på jakt sedan jag var liten med släkten, men nu kändes det som om det var dags att ta examen själv, säger Elin Larsson.

Förra året avlades 13 462 godkända teoriprov för jägarexamen i Sverige, en ökning med nära 60 procent sedan 2006. I Västra Götaland var ökningen lika stor som i övriga landet under samma period, och bara sedan året innan har antalet godkända prov ökat med tio procent.

Jämnåriga jagar

Elin och Karl har många jämnåriga som jagar och deras familjer har jaktmarker i Ucklum. Sedan examen har de bland annat skjutit rådjur, älg, grävling, vildsvin och ripa.

– Det är en rejäl adrenalinkick första gången man skjuter något. Vi har båda tränat mycket skytte sedan vi var små men det är ändå nervöst när man ger sig ut på riktigt, säger Elin.

– Ja, man hinner inte tänka så mycket,det är fullt fokus, fyller Karl Olausson i.

Annars är de båda överens om att själva skjutandet är en väldigt liten del av grejen med jakt.

Inte fokus på frysen

– Naturupplevelsen och gemenskapen är ju det man söker. Under bockpremiären var vi ute i skogen nästan varje kväll och bara satt och tittade på djuren, säger Karl Olausson.

Just den delen av jaktkulturen tror de också kan ligga bakom stor del av det ökande intresset.

– Tidigare var det kanske mer fokus på jakten i sig, och att fylla frysen. Men jag tror att många som börjar jaga nu längtar till naturen och gemenskapen. Många tycker också om känslan att veta exakt var köttet man äter kommer ifrån, säger Elin Larsson.

Lotta Hohner

0303 72 82 23

lotta.hohner@lokaltidningesto.se