Stort pådrag efter falskt larm om drunkning

Larmet om drunkning i Käringöns hamn på torsdagskvällen visade sig vara falskt. Ett stort pådrag drogs igång för att säkerställa att ingen låg i det kalla vattnet.

På torsdagskvällen larmades sjöräddningen om en befarad drunkning i gästhamnen på Käringön. En person hade larmat från ett dolt nummer om att en man skulle ha ramlat i vattnet i hamnen. Larmet visade sig senare vara ett falsklarm. Men innan dess hade sjöräddning, räddningstjänst och polis sökt i timmar efter mannen som skulle ha legat i vattnet. Även ambulanshelikoptern stod stand by på ön.

Vad var det som hände?

– Förmodligen var det någon som okynneslarmade, säger Anders Falck, frivillig sjöräddare som var med ute på torsdagskvällen.

När larmet kom var endast två personer i tjänst på Sjöräddningen på Käringön.

– Vi var lågt bemannade, bara två stycken, det är vi på vintern. Så när jag fick larmet ringde jag till en annan person på ön.

Anders Falck fick väcka upp lite folk och sammanlagt var det till slut ett 25-tal personer som sökte från båt efter personen som förmodades ligga i det kalla vattnet.

– Det var helt svart när vi började söka av området med ficklampor från båt. Successivt fyllde styrkan fyllas på. Det var minst tio öbor, säger Anders Falck.

Efter en timmas letande kunde Anders Falck och hans kollegor ana att det kanske inte fanns någon i vattnet. Men det var inte sjöräddningens uppgift att avbryta insatsen. Enligt Anders Falck som skiljer man på olika räddningsinsatser.

– Om någon ramlar i vattnet i en hamn blir det en lokal räddningsinsats och då är det den lokala räddningstjänsten som håller i insatsen och det är de som bestämmer när den ska avbrytas.

Orust räddningstjänst var den som ansvarade för insatsen igår kväll. Och räddningschef i beredskap var brandmästare Mats Gustavsson som också fick besluta när insatsen skulle avslutas.

– Ja, vi höll i insatsen efter som det var ett kommunalt uppdrag och då blir vi inblandade.

Hur många hade ni på plats?

– Räddningstjänsten hade fem man i en båt och så var det tre brandvärnsgubbar på plats.

Mats Gustavsson berättar att även lotsbåten var på plats. Och dykare var beredda att komma med helikopter till platsen. Även ambulanshelikoptern hade landat på Käringön och stod beredd. Och räddningstjänstpersonal på Ellös stod beredda att hjälpa till.

– Där var det två man som var klädda för att kunna gå i vattnet.

Hur lång tid tog det innan ni förstod att det var ett falsklarm?

– Jag kände det ganska tidigt men vågade inte blåsa av det. Det hade inte varit ett bra beslut, säger Mats Gustavsson.

Vid 23-tiden beslutades dock att insatsen skulle avbrytas. Under två timmar hade en stor styrka innehållande polis, räddningstjänst och sjöräddningen sökt i vattnet i Käringöns hamn.

– Ja, det slukar mycket resurser, säger Mats Gustavsson, som inte vågar uppskatta hur mycket det kostar ekonomiskt.

Trots det kan Mats Gustavsson se nyttan med att få samverka på det här sättet.

– Det visar hur bra det verkligen fungerar när alla aktörer är med, det blir verkligen en övning i skarpt läge, även om den är jättedyr.

Något som Anders Falck håller med om.

– Det kunde ha varit en allvarlig situation. Men ska man se något positivt så är det att det var blev en bra övning.

Hur ofta händer det att det att ni får falsklarm till sjöräddningen?

– Jag har inte varit med om det, men det kan säkert hända, säger Anders Falck.

Polisen har nu upprättat en anmälan om falsklarm enligt Monika Persson på Stenungsundspolisen.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se