I helgen arrangerar Orust Slöjd en stor slöjdvandring med tillhörande skördefest. 12 olika stationer finns att besöka på Orust under lördag och söndag.

Stort skördefest i helgen

Slöjdare och lokalt producerad mat. I helgen bjuds det på slöjdvandring med tillhörande matfest.

Orust Slöjd är arrangörer för helgens stora evenemang. På Orust har det under många år varit en stor begivenhet att åka på slöjdvandring och besöka en rad olika slöjdare i deras ateljéer. Aja Bergstrand är slöjdare och engagerad i föreningen Orust Slöjd.

Vad händer under Slöjdvandringen i helgen?

– På lördag och söndag går det att besöka våra slöjdare och konsthantverkare. Det finns flera skördefester och gårdsbutiker här på Orust eller i våra grannkommuner Tjörn, Stenungsund och Kungälv som håller öppet i sina ateljéer och verkstäder eller i gemensamma slöjdlokaler och butiker.

Vem är det som arrangerar helgen?

– Slöjdvandringen är ett samarbete mellan slöjdföreningarna på Orust, Tjörn, Stenungsund och Kungälv. Detta är ett samarrangemang mellan SV och hemslöjd Västra Götaland. I år även ihop med Matfest i Västra Götaland på lördag. På Orust är det störst aktivitet och här finns 12 stationer att besöka.

Hur länge har slöjdvandringen arrangerats?

– Det hela startade på ett initiativ av våra slöjdkonsulenter i slutet av 90-talet. Jag var med även då och undersökte vilka möjligheter som fanns till en gemensam vandring. Vi har hållit på i över 20 år, några har tillkommit under vägen medan andra har fallit ifrån. Orust Blommor har varit med i alla år, Töllås fårgård har varit med länge medan fårgården i Stala Kärra kom till förra året.

Det är slöjdvandring och skördefest samma helg?

– Mickelsmäss räknades förra som en av de största helgerna på året. Mickelsmäss avslutade odlingsåret, man träffades på marknader och det hölls skördefest. På flera platser arrangeras det i helgen skördefest och matfest och du kan smaka, lukta och köpa hem vad som skördats.

Kommer du själv att medverka?

– Jag har tidigare haft öppet i min verkstad i Allmag men i år är jag hos Orust Blommor där föreningen har sin gemensamma utställning. Det är omöjligt att veta hur många som besöker oss. Ett år då jag hade öppet i Allmag kom det över 1000 personer under en helg, så intresset för slöjd på Orust är stort.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar