35 000 hushåll blev utan ström – industrin låg nere

Stora delar av STO-området blev utan ström vid lunchtid på tisdagen. Enligt Vattenfall berördes fler än 14 000 hushåll i Stenungsund och enligt Ellevio 12 000 hushåll på Tjörn plus 8 300 hushåll på Orust.

Strömavbrottet inträffade 11:56 på tisdagen.

– Det verkar var något fel på en nätstation i Stenungsund. Vi har tekniker på plats som håller på att sektionera, alltså att koppla in nätet successivt, säger Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall vid 12:30-tiden.

Då hade antalet kunder som saknad ström i Stenungsund sjunkit från 14 000 till 11 100.

– Vi matar också Ellevios kunder så de är därför som de också är drabbade, säger Katrin Lemming Thulin, informationschef på Vattenfall Syd.

När är det rimligt att tro att problemet kan vara löst?

– För de flesta bör det handla om inom någon timme eller så men vi kan inte ge någon närmare prognos eftersom vi ännu inte vet exakt vad felet är, säger Magnus Kryssare.

På juldagen inträffade ett annat jättelikt strömavbrott. Även då berördes 14 600 hushåll i Stenungsund och omkring 20 000 hushåll på öarna.

Har dessa strömavbrott något samband?

– Jag kan inte uttala mig om det för jag vet ingenting om det.

Lokaltidningen STO:s reporter Annika Sahlin Ottosson befann sig på en lunchrestaurang i centrala Stenungsund när strömmen försvann.

– Helt plötsligt blev det svart i lokalen. Först hände ingenting direkt men när vi sedan gick ut blev såg vi att det blev väldigt svart på himlen från industrin och då blev många oroliga. Även flera som har bott här länge sa att de inte hade varit med om något liknade tidigare.

Strömavbrottet gjorde att många butiker omkring Stenungsund tvingades stänga. Även industrin drabbas. Borealis kracker höll som bäst på att startas om efter juldagens omfattande strömavbrottet när det nya avbrottet inträffade.

Läs mer: Krackerstart får göras om

Uppstarten fick därför avbrytas.

– Vi har fått avbryta vår uppstart av krackern och facklar upp all råvara i anläggningen. Samtliga petrokemi-företag står still i Stenungsund, både Borealis, Akzo Nobel, Inovyn och Perstorp Oxo, säger Iva Rauswall Frisk på Borealis.

Enligt Vattenfall hade alla fått strömmen åter klockan 13:13.

– Orsaken till strömavbrottet var ett fel i en komponent i elnätsstationen, säger Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall.

Detta var ju det andra stora avbrottet på kort tid. Hur ska ni se till att det inte händer igen?

– Om jag kommenterade det så skulle det bara bli spekulationer, men det är ju inte bra att det blir så här stora fel naturligtvis.

Jacob Humlén

Lasse Andrée