Strandad val loss efter två försök

En val strandade på Tjörn på tisdagen. Räddningstjänsten larmades till platsen och kunde få loss den sju meter långa valen.

Vid halv fyra på tisdagseftermiddagen fick Räddningstjänsten larm om att en val hade strandat på Sunna strand på Tjörn. Det var en privatperson som larmade efter att ha iakttagit valen sedan förmiddagen. Den låg en bra bit upp på land vid Sunna strand i Kyrkesund.

– Den var cirka sju meter lång och en stor del av valen låg över vattnet, säger Jörgen Simonsson, insatsledare räddningstjänsten.

Åtta från räddningstjänsten och ett antal frivilliga privatpersoner, varav en lånade ut sin båt, tog sig an arbetet med att rädda valen. Efter att ha fått en lasso om stjärtfenan började den långsamt bogseras ut.

– Den rörde sig en del, plaskade och skvätte och var uppe på klipporna litegrann, berättar Jörgen Simonsson.

När valen äntligen bogserats ut valde den dock att vända in mot land igen, och det krävdes ännu ett försök innan valen simmade åt rätt håll.

Läs mer: Sälsamt sälskap på Tjörn

– Ganska mycket har man varit med om, men någon strandad val har jag inte varit med och räddat innan. Det första vi gör är ju att försöka gör något för djuret, sedan är det så klart intressant att se en val på nära håll. Jag är jätteglad att vi lyckades, säger Jörgen Simonsson.

Lotta Hohner

Kajsa Lind