Mängden turister och sommarboende gör det svårt för veterinärerna att hinna med. Foto: Arkivfoto.

Stressig sommar för regionens veterinärer

Överbelamrade kliniker och djur som hänvisas vidare. Sommaren i STO-området har varit hektisk för veterinärerna.

Situationen för veterinärer under sommaren i Sverige ser olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Thomas Svensson, biträdande chef för Distriksveterinärerna i Sverige, berättar att orter med mycket sommarturister drabbas värre än andra.

– Det är klart att man inte kan göra något åt turisterna, men vi försöker bemanna så att vi kan ta hand om alla som kontaktar oss. Det finns ju en brist på veterinärer i Sverige, samtidigt måste ordinarie personal ha semester. Det kan bli en krånglig ekvation, säger han.

Anna-Karin Vallentin, djursjuksköterska och ägare till Varekils djurklinik, märker av den ökade belastningen.

– Halva personalstyrkan är på semester och vi fyller dagarna med enbart akutfall. Vi är hårt pressade just nu, det är mycket att göra.

Hon berättar att med den ökade befolkningsmängden under somrarna så ökar även mängden sällskapsdjur, framförallt hundar och katter. Dessutom ökar skadorna på djuren, eftersom de är ute och aktiveras mer än under vinterhalvåret.

– När folk jobbar och djuren ligger hemma i lugn och ro så händer det inte så mycket. Så här års märker vi en ökad skaderisk med ormbett, skärsår och fiskekrokar i munnen, säger hon.

Även Borivoje Cecez, veterinär på Din Veterinär i Stenungsund, håller med.

– Det är även mycket norrmän och folk från andra länder som semestrar här och sedan behöver ha intyg när de ska hem igen. Alla mina tider har fyllts upp och eftersom jag jobbar ensam så är det inte lätt.

Både Borivoje Cecez och Anna-Karin Vallentin har inte tid att ta in alla som kommer och får hänvisa vidare till andra kliniker och djursjukhus.

– Som det ser ut nu tar vi bara in akutfall och har ändå två dagars väntetid. Lite mindre akuta fall får vänta till i morgon och till och med i övermorgon. Det är ett pusslande kan man säga, samtidigt vill man hjälpa så många som möjligt, säger Anna-Karin Vallentin.

Men att ta in extrapersonal som avlastning är inte alltid lätt. Det är svårt att få tag på erfaren personal som vill jobba på sommaren och att istället anställa nyutexaminerade veterinärer och djurskötare är inte heller optimalt.

– Ny personal behöver ofta mycket stöd, vilket gör att det istället blir mycket dubbelarbete. Så vi har valt att försöka klara det själva med den personal vi har, sen får man försöka hjälpa de vi inte kan ta emot ändå och hänvisa vidare, säger Anna-Karin Vallentin.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar