Sune brinner för konsten

Sune Johansson var 15 år då han köpte sin första tavla. Konstintresset växte och nu, 54 år senare, har han en stor samling bildkonst som visas på Gullholmens konstmuseum.

Veckans sommarprofil är också en profil på Gullholmen. Han är född och uppväxt på ön som han bara lämnade för att studera. Först var det några år på realskolan i Lysekil och därefter gymnasiet där. Vid universitetet i Göteborg läste han bland annat nordiska språk och tyska. Han fick praktisera sina språkkunskaper tidigt då han hjälpte till som tolk åt Hallberg-Rassy.

– Jag var med och pratade med tulltjänstemännen i Basel då det transporterades master för export, berättar Sune Johansson.

Han började jobba på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund i slutet av 1970-talet och blev kvar där till pensionen 40 år senare.

Tidspress

I ur och skur pendlade han mellan Gullholmen och Stenungsund. Då Tjörnbron rasade 1980 blev det tufft att komma i tid, med två färjor, Gullholmen – fastlandet och Svanesund – Kolhättan.

Parallellt med jobbet har Sune Johansson alltid haft sitt brinnande intresse för konst. Det handlar om konstnärer utefter kusten, från Koster till Göteborg, och i synnerhet de som kom från Gullholmen och Orust.

– Förr var jag mycket på loppmarknader och antikmässor, nu kan jag sitta hemma och köpa konst på nätet. Men som pensionär har jag fått dra ner lite på konstinköpen.

I många år fyllde han källare och garderober med konst, men 2005 då han hade köpt och renoverat en fallfärdig lada öppnade han konstmuseum. För några år sedan kunde han utöka med ännu en lada och nästa år blir det ytterligare utrymme i källaren på prästgården som ligger strax intill.

Uppskattad

För sin gärning fick Sune Johansson Orusts kulturpris 2014. Samma år fick han och brodern Ingemar ett kulturstipendium av Göthiska förbundet.

Skepparhuset ligger Sune Johansson varmt om hjärtat. För 30 år sedan startade Anna Arvidsson en stiftelse för att hennes pappa skepparen Artur Arvidssons hem skulle bevaras. Huset har stått orört i 100 år.Ann Breeze, Sunes sambo, visar huset för allmänheten.

Carin Jacobsson

0303-72 82 16

redaktionen@sttidningen.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar