Det var inte länge sedan den kommunala förskolan Karamellen lades ner i Långekärr. Nu hotas även den nya friskola som kommit i dess ställe av ekonomiska bekymmer. Arkivfoto: Lotta Hohner

Svår sits för skolan

Friskoleföreningen i Långekärr har inte fått ihop de åtta miljoner kommunen vill ha för lokalerna, som nu istället läggs ut till försäljning. Snart ökar dessutom hyran med över 40 procent.

Beskedet om att skollokalerna i Långekärr ska säljas kom efter en längre tids förhandlingar mellan Kommunala bolaget Tjörns bostad ab (TBAB) och föreningen Leka-Lära-Leva. Föreningen består av föräldrar i Klövedal som startat friskola med Montessoriinriktning efter att den kommunala skolan i Långekärr lagts ned. Idag drivs en förskola i delar av lokalerna där den gamla skolan låg, och förhoppningen har hela tiden varit att expandera och dra igång lågstadium inom kort. Men nu ska lokalerna säljas.

– Föreningen som hyr idag har fått ett bra erbjudande om att köpa skolan, men tycker inte att de har råd. Då måste vi gå ut och sälja lokalerna på marknaden, säger Lars Pettersson, vd för TBAB som äger lokalerna i Långekärr.

Cecilia Hederoth, styrelseordförande i föreningen, är mycket besviken och oroad över beskedet.

– Det känns jättetrist, vi har kämpat så länge för att få det att gå ihop. Som nystartad förening kan vi inte få ihop de åtta miljoner som TBAB kräver för de här ganska gamla, slitna, lokalerna. Vi tycker det är väldigt tråkigt att man inte kunde tänka sig att vänta lite.

Dessutom väntar en hyreshöjning för de lokaler som föreningen idag hyr för 750 kronor per kvadratmeter och år. I slutet på juni går priset upp till 1100 kronor. Denna höjning är en återgång till en mer normal hyresnivå, efter att föreningen fått en slags rabatt, förklarar Lars Pettersson.

– Det har varit tydligt i kontraktet från start. Vi gav dem reducerad hyra under ett och ett halvt år för att de skulle få en chans att komma igång, i utbyte mot att de skötte visst underhåll. Nu återgår vi till en mer normal hyra, som fortfarande ligger en bit under vår snitthyra. Vi är ett kommunalt bolag som inte får gynna någon och måste ta ut marknadsmässiga hyror.

För föreningens del kan den nya hyresnivån bli svår att klara av, enligt ordförande Cecilia Hederoth.

– Det är en riktig chockhöjning som drabbar oss hårt. Vi får ju försöka spara in på annat och få ihop pengarna, men det hade varit roligare att kunna lägga dem på barnen så klart.

Är förskolan hotad i och med det här?

– Det är svårt att säga, men det är klart att det är en ofantlig skillnad i kostnad. Vi tänker fortsätta kämpa och satsar också på att starta lågstadium som planerat. Men det är jättetråkigt att det blivit såhär. Vi har lyckats anställa fantastiska pedagoger och lockar barn från hela Tjörn. Vi tror verkligen på det här och ska försöka få in pengar på något sätt.

Det troligaste är att förskolans lokaler fortsatt hyrs ut till föreningen, även när övriga lokaler säljs, enligt Lars Pettersson.

– Jag har svårt att se att vi skulle sparka ut någon på gatan. Jag kan inte föregå styrelsens beslut, men min gissning är att vi inte säljer förskolan och att de kan fortsätta hyra den.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar