Tar exklusiva spriten till börsen

Whisky är den stora passionen, och nu vill han få folk att investera i den gyllene drycken. Christian Svantesson från Stenungsund har startat en whiskyfond, som nu tar klivet in på börsen.

Han är vd för, och medgrundare av, The single malt fund som gör investeringar i ”sällsynt och ovanlig whisky”. Investerare i fonden får också förtur på flaskorna vid försäljning, innan de bjuds ut på den öppna marknaden.

– Framförallt ser vi whisky som ett fantastiskt intressant placeringsalternativ och som ett alternativ till andra råvaror som guld och olja. Det är dock inte så många som älskar olja, men många älskar whisky. Därför tror vi att det blir en extra förmån för andelsägarna att få förtur till sådan här exklusiv whisky i begränsad upplaga.

Det egna whiskyintresset är enormt och något han ärvt av sin far som är entusiastisk whiskysamlare.

– Det finns ingen annan dryck, förutom vin, som har den komplexitet som whisky har. Man kan finna så många nyanser beroende på ursprung och framställning. Sedan finns det hela kulturen kring whisky, med det mytomspunna skotska höglandet.

Idén till fonden kom på en resa till Skottland för två år sedan, och den är startad ihop med åtta goda vänner.

– Jag är ju entreprenör och det här ger en möjlighet att kombinera mina två stora passioner i livet – business och whisky.

I ett och ett halvt år har han arbetat med fonden som på tisdagen registrerades på börsen, på marknadsplatsen Nordic growth market, och kan tecknas via flera av de större bankerna.

– När det gäller sådan här whisky i begränsad upplaga är efterfrågan mycket större än utbudet. Och i och med att whisky tack och lov konsumeras minskar utbudet stadigt. Köper du ett parti som det bara finns tusen flaskor av så finns det ännu färre några år senare, och då stiger värdet. Den här marknaden kommer fortsätta att växa, efterfrågan har ökat enormt.

Kan det fortsätta så, whisky känns som en ganska konjunkturkänslig vara?

 – I Sverige är marknaden ganska ”mogen” och kommer nog inte växa så mycket mer. Kina och Indien är de två största marknaderna just nu, och där växer det med tvåsiffriga tal.I USA har de nu börjat gå över från bourbon till single malt. Det här är tre länder inne i olika konjunkturcykler, men ändå växer alla tre samtidigt. Whiskyintresset ligger stadigt.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Dyr whisky

Några av de dyraste whiskys som någonsin sålts på auktion:

1. 3.947.000 kronor – The Cire Perdue, 1956, Maccallan 1946

2. 10.300.000 kronor (858 333 SEK per flaska)– The Dalmore Paterson Collection som bestod av 12 flaskor

3. 740.000 kronor – Macallan 50 Year Old Lauque, såldes vid lansering 2006 för 34.000 kronor och 2017 på aktion för 740.000 kronor.

Christians whiskytips till nybörjaren

Whisky dricker man inte för att släcka törsten, det görs bäst med vatten. Whisky är ren njutning, och det finns en för varje humör och tillfälle. Jag skulle rekommendera ett område som heter Speyside, och destilleriet Mortlach. De är väldigt eleganta, inte så väldigt rökiga och lätta att ta till sig.

Relaterade artiklar
Fler artiklar