Tio år och 100 mål senare

17 år gammal tog han klivet upp till A-laget i Rönnäng. Kvittot tio år senare: 27-åringen har nu producerat 100 mål för moderklubben.

De flesta längtar mest efter att få komma hem och lägga sig i soffan efter en lång arbetsdag. För Mathias Bergström ser vardagen annorlunda ut. En vanlig vecka spenderar han fyra till fem kvällar i veckan i Tjörns ishall – och har alltid gjort det.

Vid frågan om vilket ögonblick hans minns främst från hockeykarriären är svaret inte helt klart, men visst var klivet upp till a-laget stort.

– Det finns så många minnen. Alla cuper, alla derbyn och alla mål. De första matcherna och de första målen i A-laget minns jag självklart som stora. Mitt första mål var inte speciellt men det viktiga för mig var att pucken skulle in. Sen minns jag självklart derbymatcherna mot Stingers. Vi var obesegrade i flera år.

Mathias Bergström, 27-åringen som är den första RIK-spelaren någonsin som har satt pucken i kassen 100 gånger, har en lång vana på skidskorna. Det hela började när han var fem år gammal.

– Jag har spelat hockey så länge jag kan minnas, det började väl typ i stort sett när jag kunde gå och springa. Hockeyintresset har alltid funnits i familjen, mina syskon och släktingar har spelat och farsan var materialförvaltare i Rönnäng. Det har varit en stor Bergström-klan som har vandrat runt nere i ishallen.

Forwarden tog klivet upp till A-laget som 17-åring. Då fanns det en märkbar åldersskillnad och han beskriver en stor respekt för de rutinerade spelarna.

– Jag fick komma och träna med A-laget ganska tidigt men på matcherna satt jag mest på bänken. Vi hade ett väldigt bra och inspelat lag som höll på att kvala upp till ettan. När jag klev upp var många mer rutinerade och jag var inte direkt kaxig mot de som var tio år äldre.

Han berättar vidare:

– Min andra match var en kvalmatch och jag minns det som väldigt fräckt. Det var en helt annan nivå än juniorhockeyn.

Då var Mathias Bergström en av de yngsta spelarna – idag räknas han som en av de äldsta, och mest rutinerade i laget. Nyligen blev han den första spelaren i Rönnäng som gjort 100 mål. Det historiska 6–0-målet sattes på hemmaplan i matchen mot LN 70. Genom framspel av Anton Bergström kunde Mathias Bergström tacksamt dra pucken förbi den bortspelade målvakten Jerry Haaga.

– Det var absolut ett av mina snyggare mål i år. Jag brukar skjuta men den här gången fintade jag målvakten och kunde i stort sett lägga in pucken i ett öppet mål. Det blev väl inget större party för att fira det men jag fick stående ovationer i omklädningsrummet, säger Mathias Bergström och skrattar.

Bergström erkänner att det var speciellt att firas som den som har flest dokumenterade mål – även om han hade önskat att det hände tidigare. Enligt forwarden har han inga speciella mål för framtiden, förutom att spela så bra som möjligt.

– Att kunna gå upp en division är såklart ett mål men just nu har jag inga personliga mål. Förr handlade det mycket om att tävla om flest mål. Idag vet jag att jag är en produktiv spelare och vill bara fortsätta köra mitt spel.

Han berättar vidare att hans tid på isen börjar gå mot sitt slut – men det betyder inte att han kommer lägga ner hockeyn helt.

– Jag kanske spelar några år till men sen kommer jag nog gå av. Då lär jag stå och gapa på de andra spelarna istället. Själva hockeylivet är ju en rutin för mig, det är ett hamsterhjul som snurrar runt.

Klara Viklund

Mathias Bergström

Moderklubb: Rönnängs IK.

Position: Forward med tröjummer 9.

Favoritmat: ”När morsan lagar ägg á la Skanör. Det blir lyckat varje gång”.

Matchrutiner: ”Jag måste ta på mig skydden från vänster. Den vänstra skridskon ska alltid knytas innan högra.”

Värsta hockeyminnet: ”Alla sommarträningarna när vi skulle springa och hoppa uppför backar. Sedan så klart när vår lagkamrat (Tobias Oskarsson) ramlade ihop och skadade sig. Det var det värsta man kan uppleva som lagspelare.”

Bästa hockeyminnet: ”Första målet i A-laget. Pucken gick in även om det inte var jättesnyggt.”