• Tio gratisbesök på tippen

  Tio gånger gratis. Nu kan alla Orustbor besöka återvinningscentralerna för att slänga sina grovsopor få de första besöken helt utan kostnad.

  I morgon onsdag införs ett inpasseringssystem på återvinningscentralerna på Orust. Bommar har satts upp både i Månsemyr och Timmerhult. Systemet gäller både för privatpersoner och för företagare, även för verksamheter och föreningar. Katrin Nielsen är miljö och renhållningsingenjör och driftledare för återvinningscentralen i Månsemyr. Hon tror att det nya systemet ska falla väl ut.

  – Det är flera andra kommuner runt om Orust som har ett liknande system. Bommarna sattes upp för ett år sedan men det är först nu vi fått ordning på allt för att kunna sätta igång systemet.

  Tanken är att kommunen ska kunna få kontroll på kostnaderna för avfallshanteringen. Det ger en mer exakt bild av antalet besökare. Inpassersystemet ser även till att det inte blir för trångt på rampen. I dag räknar personalen vid centralerna hur många bilar som samtidigt vistas på sorteringsplattan.

  – Det får inte bli för trångt, vilket det kan bli i dag. Med bomsystemet släpps endast rätt antal bilar in, de behöver passera bommen för att komma ut och då håller vi koll på hur många som är här inne samtidigt.

  Med det nya systemet får varje hushåll med sophämtningsabonnemang rätt till tio fria besök per år. Under två års tid har de varit gratis för Orustborna att slänga sitt avfall. Tidigare kostade besöken utifrån det avfall som skulle slängas.

  – Bomsystemet är kopplat till sophämtningsabonnemanget som varje fastighet har. Fastighetsägaren får visa sitt körkort för att lämna vid Månsemyr och Timmerhult för att checka in.

  Tio gratisbesök och vid varje besök får sorterat grovafall lämnas. De som inte har körkort, eller har ett utländskt sådant, kan registrera sig via kommunens hemsida och då få ett återvinningskort.

  – Det är samma för de som bor i lägenhet eller hyr en fastighet. De kan registrera sig och få ett återvinningskort för privatpersoner.

  Företagare och föreningar kan inte fortsättningsvis lämna avfall vid Timmerhult utan endast i Månsemyr. Även de behöver ett återvinningskort för att komma förbi bommen. Företagare får betala 250 kronor per besök, besöket betalas i efterhand via en faktura.

  Ungefär 100 besökare räknas in på Månsemyr under en lördag. Henrik Averdal från Svanesund var en av dem.

  – Tio besök bör räcka gott för ett normalhushåll, jag tror inte alla kommer fylla sin kvot. Behöver man som fastighetsägare slänga fler gånger om året läge att fundera på varför det krävs så många besök på tippen.

  Erika Olofsson

  0303-728229

  erika.olofsson@lokaltidningensto.se

   

   

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar