Tippen som semesternöje

Många använder ledigheten till att besöka tippen. Känslorna är lite blandade inför den utflykten. Efter en stunds rastlöshet i köerna blir det gladare miner när skräpet åker ner i containrarna.

– Jag älskar att åka till tippen! Man vill egentligen bada och sola på semestern i stället för att vara här, men det måste bara göras. Det är så skönt att bli av med grejerna, säger Lotta Nordqvist medan hon tömmer ett helt flak med skräp som alldeles nyligen fyllde ett uthus där hemma.

Det är inte på återvinningscentralen Kläpp hon helst vill vara en av årets varmaste dagar.

Befrielse

Men en viss känsla av befrielse följer onekligen på besväret. Och hon är absolut inte ensam om det semesternöjet. Kön med bilar sträcker sig ibland flera hundra meter fram till tippen.

– Det blir en markant ökning under semestertiden. Man rensar upp i sina förråd och vi får ta in extra personal för att klara situationen, berättar John Bokdal, gruppledare på Renova som sköter tippen i Stenungsund.

Nu får man tid att göra sig av med lite av allt man samlat på sig. Det leder till viss eftertanke bland några av dem som köar för att komma in. Erik Söderberg väntar med bilen full av brännbart och elskrot strax innan tippen öppnar:

– Jag ska inte köpa så mycket nytt nu. Jag vill bara få bort skräpet, säger han.

Det är andra gången inom ett par dagar han är här. Förra gången fick han vända med outrättat ärende. Då räckte kön ända till nästa korsning.

Ris i mängder

Det är likadant för de övriga som står längst fram i kön. De vill vara säkra på att komma in.

– När man åker hemifrån kan man ju inte veta hur länge man får vänta, menar Bengt Hallberg som är först i kön och föreslår en webbkamera så att han kan kolla kön i sin mobil.

En rutinerad besökare har dock anpassat sig väl efter omständigheterna.

– Det är välordnat här och trevlig personal, tycker Markus Altesjö som med släpet fullt av ris och grenar har hunnit vara på tippen flera gånger de senaste veckorna.

Just trädgårdsris är en stor post på återvinningen i år. På Kläpp har man fått öka antalet behållare för trädgårdavfall.

– Det har ju inte gått att elda när det varit så torrt, fortsätter Markus Altesjö.

För att det inte ska bli kaos inne på området släpps fyra bilar i taget genom grindarna.

– Man får vara trafikpolis här. Men de flesta är på gott humör och är glada att få slänga allt de har med sig, säger Erik Hansson, Renova, som dirigerar bilar och hjälper folk till rätta bland behållarna.

Sven Lundstedt