Arkivfoto

Tjörn har bland de högsta avgifterna i landet

Kostnaderna för vatten och avlopp, fjärrvärme, el och avfall skiljer sig stort mellan kommunerna i landet. Tjörn har bland de högsta avgifterna i hela landet. Det visar årets Nils Holgersson-rapport.

I över 20 år har det kommit en årlig Nils Holgersson-rapport där avgifter och taxor för vatten och avlopp, fjärrvärme, el och avfall för boende i flerbostadshus jämförs mellan kommuner. Rapporten visar att det är stora skillnader hur mycket en hyresgäst får betala för en genomsnittlig trerummare på 67 kvadratmeter.

Årets rapport, som kom under torsdagen, visar att Tjörn är en av kommunerna med högst månadskostnad i hela landet. Här ligger kostnaden på 2 192 kronor i månaden. Tjörn ligger på tredje plats i länet över dyrast avgifter och hamnar på bottenplaceringen 283 av landets 290 kommuner. Kostnaden på Orust är 1 994 kronor och kommunen rankas till plats 207 i landet. I Stenungsund är motsvarande kostnad 1 653 kronor och plats 33 i riket. Allra billigast i Västra Götaland är det i Skövde. Där är motsvarande kostnad 1 461 kronor.

Snittet i landet ligger på 1 883 kronor. Tanum har den högsta kostnaden i länet och ligger också högst i hela riket. Där betalar boende i en trerummare 2 415 kronor i månaden för tjänsterna. I Luleå, som är billigast, är motsvarande kostnad bara 1 359 kronor. Det ger en årlig skillnad på över 12 000 kronor.

– Ofta handlar det om verksamheter med dålig konkurrens och där konsumenterna har små möjligheter att påverka priserna. Främst är det kostnaderna för elnät som sticker ut på ett negativt sätt, ett mönster vi sett i flera år och över hela landet, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen i ett pressmeddelande.

Nils Holgersson-gruppen består av HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. Syftet med rapporten är att visa på prisskillnaderna mellan kommunerna och skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar