Bostadsbyggande

Tjörn och Stenungsund får miljoner i byggbonus

199 av Sveriges kommuner får dela på 1,8 miljarder kronor i bidrag för ökat bostadsbyggande. Tjörns kommun får drygt 2,8 miljoner kronor och Stenungsund närmare fem miljoner kronor.

Intresset för att söka stöd för bostadsbyggande har ökat kraftigt sedan 2016. Då sökte 114 kommuner om stödet. I år har den siffran ökat till 204 kommuner. I år sökte alla tre kommunerna i STO-området bidraget men endast Tjörn och Stenungsund fick ta del av bidraget.

Förra året fick Stenungsund nästan 3,5 miljoner kronor och i år blir det alltså närmare fem miljoner för byggstart av 186 bostäder. Tjörn får också sin del av kakan och då får de drygt 2,8 miljoner kronor för 113 bostäder som påbörjats under perioden 31 juli 2016 till 1 augusti 2017. Pengarna betalas ut i december.

– Jag är glad och stolt över att kommunerna i landet har fått fart på bostadsbyggandet. Regeringens byggbonus bidrar till att kommunerna nu planerar för fler bostäder och tar ansvar för bostadsförsörjningen, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett uttalande på regeringens hemsida.

Läs också: Alla kommuner i STO vill ha byggbonus

Årets 1,8 miljoner ska gå till 73 372 byggstarter som skett i hela Sverige under samma period. Kommande år kommer kommunerna att få dela på 1,3 miljarder årligen.

Av Västra Götalands 49 kommuner är det 36 kommuner som fått ta del av byggbonusen.

Karina Hansson

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar