Tjörn snöigast i hela Sverige

När SMHI mätte snömängden på onsdagsmorgonen såg man att Röra Strand på Tjörn fått mest snö av alla orter i hela Sverige, det senaste dygnet.

På tisdagen började det snöa och sedan fortsatte det att falla vitt från himlen hela natten. På onsdagsmorgonen vaknade Tjörnborna upp till ett nytt snötäcke på elva centimeter.

SMHI mäter snömängden varje morgon klockan 07. De elva centimeter som uppmättes i Röra Strand är den största snömängden som noterades det dygnet, i hela Sverige. En förstaplats som delas med Knäred i sydöstra Halland och Markaryd i Småland.

– Nederbördsområdet har ju olika intensitet. När snön drog in över landet så var det där som snöfallet var som mest intensivt, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Enligt henne är det vanligt att nederbörd vid kusten som är snö, ofta är blandad med regn, särskilt vid de här temperaturerna. Vanligtvis kommer det mest snö i Norrland, men även i den södra halvan av Sverige hör det alltså inte till vanligheterna att det kommer mest snö på Tjörn.

Hon säger också att snön sannolikt kommer försvinna inom några dagar.

– Det är ju tyvärr varmare luft på ingång redan under morgondagen, så det blir både regn och mildare väder som kommer tära på snötäcket ordentligt.

Är idag sista chansen att få sig ett bra pulkaåk?

– Någon dag till har vi nog, men det är väl alltid bra att passa på, nu när vi har några minusgrader, eller iallafall runt nollan, säger Moa Hallberg.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@lokaltidningensto.se