Tjörnbo döms för hets mot folkgrupp

En man på Tjörn döms till att betala böter efter att ha uttryckt sig nedsättande om somalier i en grupp på Facebook.

Mannen, som är i 70-årsåldern, åtalades efter att han skrivit en kommentar i öppen grupp där han uttalat sig nedsättande om somalier. Inlägget fick också stor spridning med över 1300 reaktion.

Mannen har själv i förhör sagt att han varken kan förneka eller erkänna att han skrivit inlägget eftersom han inte minns tillfället. Tingsrätten anser att det är klarlagt att det är mannen som skrivit inlägget med tanke på att han själv berättat att han bara använder Facebook på mobilen och att han har kod till telefonen. Det gör att tingsrätten anser att det är osannolikt att någon annan skulle skrivit inlägget.

Tingsrätten konstaterar också att meddelandet har spridit på det sätt som krävs för att mannen ska kunna dömas och att det mannen uttryckt inte kan uppfattas på annat sätt än som nedsättande för gruppen somaliers anseende. För att en kommentar ska räknas som missaktande räcker det med att den är nedsättande eller förlöjligande för gruppens anseende.

Mannen döms därför för hets mot folkgrupp. Med tanke på att det handlat om enstaka inlägg så bedömer rätten brottet som ringa och påföljden blir att mannen ska betala dagsböter med totalsumman på 7200 kronor.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se