Foto: Arkivfoto

Tjörnbor flitiga med bilbältet

Västsvenskar behöver bli flitigare för att nå målsättningen med bältesanvändning. Det visar NTF:s årliga undersökning. Tjörnborna ligger dock i framkant i landet.

Genom att få fler att använda bilbälten hoppas man på att kunna nå målet på högst 220 dödade år 2020. För att nå dit bör 97-98 procent använda bälten och det är det bara sex områden som klarar i NTF:s undersökning. I Väst som Tjörn och Stenungsund tillhör i undersökningen var det totalt 94 procent som använder bilbälte under observationerna.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. Om inte polisen kan öka sin övervakning i de kommuner där bältesanvändningen är som lägst skulle vi behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd- och beteendepåverkande insatser mot förare de närmsta åren, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén i ett pressmeddelande.

Tjörnborna var bäst i området eftersom 99 procent använde bälte under årets observationer. På fem år har Tjörn gått från 91 procent till årets 99. Stenungsund landade precis som förra året på 95 procent och Orust ökade från 96 förra året till 97 procent i år. Flera kommuner i landet däribland Halmstad, Säter och Umeå nådde 100 procent. Det kan jämföras med Gnesta som var sämst i landet med 66 procent.

Ser man till hela landet har bältesanvändningen ökat i tätort från 94 till 95 procent. Ökningen är störst bland män som nu når 94 procent totalt men det är ändå tre procentenheter sämre än kvinnorna.

– Att användningen stiger bland män är jättebra men eftersom det fortfarande är så att var tredje förare som omkommer i personbil saknar bilbälte är det viktigt att fortsätta jobba för att öka användningen, i synnerhet mot riktade högriskgrupper så som unga män, säger Marie Nordén.

En av orsakerna att fler använder bälte idag tros vara att bältespåminnare fortsätter att öka i takt med att gamla fordon byts ut mot nya.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

NTF:s bältesundersökning

Genomförts varje år i landets samtliga kommuner och bygger på nästan 340 000 observationer av förare och framsätespassagerare.

Relaterade artiklar
Fler artiklar