Tjörnbor öppnar gärna plånboken för världens barn. Kalenderflickorna lämnade exempelvis över en rejäl check tidigare i år. Kommunsamordnare Rosita Runegrund har bland annat varit ute med bössan, och är väldigt nöjd med årets resultat.

Tjörnbor generösast i STO

Nästan en halv miljon har Tjörnbor samlat in till Världens barn under året. Det gör kommunen till den nionde mest givmilda i landet.

Världens barn är Radiohjälpens insamling till välgörenhet med fokus på barns villkor, som i år firar 20 år. I alla Sveriges 290 kommuner har det ordnats olika aktiviteter för att dra in pengar, men i somliga har man lyckats lite bättre än andra. Tjörn tog hem förstaplatsen som mest generösa kommun i Bohuslän och hamnade på en niondeplats i hela landet.

– Vi har ökat rejält och det känns riktigt roligt. Vi har ett väldigt gott samarbete härute mellan organisationer. Sedan tror jag också att stor del av förklaringen ligger hos Tjörnborna. Att dela med sig är något som är djupt rotat hos oss härute, säger Rosita Runegrund som är kommunsamordnare för Världens barn.

Flera organisationer som Svenska kyrkan, Röda korset, Pingstkyrkan och Lions har varit delaktiga i arbetet. Träbåtsfestivalen och Skördemarknaden på Sundsby säteri hör till arrangemang som dragit in en hel del pengar via lotterier och annat. En stor summa kom också från Kalenderflickorna, som producerat och sålt almanackor till förmån för Världens barn. Sedan tillkommer vanligt hederligt skrammel med bössan.

– Vi har stått utanför de stora matbutikerna och fått in en hel del. Man kan säga att det är många bäckar små som gäller här på Tjörn. I en del andra kommuner har de företag som gör väldigt stora donationer, och då går ju summorna upp fort. Här är det mer en gemensam ansträngning.

För att kunna komma upp i den absoluta toppen nästa år efterlyser Rosita Runegrund fler donationer just från kommunens stora företag, samt gärna lite mer engagemang från politikerna.

– De har ju ofta så stora kontaktnät med företag och annat, så de skulle verkligen kunna göra en insats. I en del kommuner är politikerna till och med ute med bössan. Det vore roligt att få igång mer tävlingsinstinkt för den här goda saken. Men att komma på plats nio är helt fantastiskt redan det.

Lotta Hohner

Så mycket samlades in

Tjörn samlade in 462 080 kronor, eller nästan 30 kronor per invånare. Det är en ökning med drygt 19 procent jämfört med förra året och gav en niondeplats i riket.

Orust samlade in 86 854 kronor, eller 5,75 kronor per invånare. Det är en minskning med fyra procent och gav kommunen plats 107.

Stenungsund samlade in 154 104 kronor, eller 5,92 kronor per invånare. Det var en ökning med nästan 50 procent, och gav en placering på plats 102 i landet.

Relaterade artiklar
Fler artiklar