Tjörnbro Park, vad hände sen?

När Lokaltidningen besökte de boende på Tjörnbro park i augusti hade de just fått information om att de skulle flytta därifrån, stället skulle stå tomt efter några veckor. Var i Sverige de skulle hamna visste de inte.

Mohammed Joafar var en av dem. Han och hans familj hamnade i en villa i Perstorp, Mohammed Joafar, hans fru Mays och deras två döttrar. Familjen kom till Tjörnbro Park efter att varit runt i flera orter i Sverige. Malmö, Stockholm, Örebro, Karlstad, Linköping, Torsby, sedan Tjörnbro Park. Nu Perstorp.

– Det är bra här vi har ett eget hus, men badrummet är dåligt, det är sprucket i väggarna och fungerar inte bra. Jag vill inte tvätta mina barn där, säger han och fortsätter:

– Nu tvättar jag mina barn på utsidan av huset i en balja.

Familjen väntar fortfarande på uppehållstillstånd, hans fru Mays studerar svenska tre dagar i veckan och barnen går på förskola. När Lokaltidningen STO ringer upp Mohammed Joafar är han påväg till en arbetsintervju.

– Jag hoppas jag får jobbet, jag är mekaniker, jag vill inte bara sitta hemma hela dagarna. Jag vill kunna ta hand om min familj och tjäna pengar, säger han.

Hur länge de får stanna i Perstorp vet de inte.

– Det är jobbigt att inte veta, jag gillar inte att flytta runt till olika ställen i Sverige, säger Mohammed Joafar.

”Utan uppehållstillstånd finns ingen framtid”

En annan man, hans fru och deras två barn, bodde på Tjörnbro Park i fyra år. Lika länge som de varit i Sverige. Nu har de fått en lägenhet, en enrummare i en ort utanför Vänersborg. Han vill vara anonym. Han hade jobb inom vård och omsorg när han bodde på Tjörn. Men eftersom han inte har uppehållstillstånd drog Migrationsverket in den möjligheten för honom.

– Om några månader har jag gjort klart alla kurser i SFI, då kan jag bara sitta hemma och inte göra något. Ingen människa mår bra av att inte jobba, säger han och fortsätter:

– De som bestämmer inom de här frågorna behöver hitta bättre lösningar. Det kostar mer pengar för samhället att vi inte har uppehållstillstånd. Och det är svårt att integrera när man sitter hemma.

Mannen berättar om sitt liv, hur det är utan ett personnummer.

– Min vän har skickat ett paket till mig, han bor inte i Sverige. Jag kan inte hämta ut det för jag måste ha legitimation, säger han.

Hans två barn, en dotter och en son i förskoleålder väntar på att få börja på förskola. Hans fru har inte fått beslut av Migrationsverket för att få börja studera SFI. De är hemma i lägenheten om dagarna.

– Jag kan säga det, att utan uppehållstillstånd finns ingen framtid. Och vi kan inte åka tillbaka.

Läs även: Vi bor på Tjörnbro Park

Minskat behov av boenden

Anledningen till att asylboendet på Tjörnbro Park lagts ned är att flyktingströmmarna minskat. Behovet finns helt enkelt inte. Det förklarar både Migrationsverket och Tjörnbro Parks ägare, Fritz Borkmann.

– Nu är det turistverksamhet, det har det varit innan och är nu också, säger Borkmann.

Läs även: Asylboendet läggs ned

Amanda Karlsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar