Första hummern såldes i år för 47 000 kronor kilot och det var en Tjörnfiskare som fick sälja den. Arkivfoto

Tjörnfiskare fick sälja första hummern

Det blev en yrkesfiskare från Björholmen – Claes Håkan Backman med sin båt GG 656 – som levererade den första hummer som såldes på Göteborgs Fiskauktion på tisdagsmorgonen. Priset blev 47 000 kr per kilot.

Köpare var ICA Maxi i Kristianstad, Skåne. Priset var inget rekordpris men ett av de högsta på senare år. Rekordet står sig sedan några år tillbaks då priset för första hummern blev cirka 120 000 kronor.

– Det här är verkligen något som blir uppmärksammat, säger auktionsmästare Lars Erlandsson vid Göteborg fiskauktion. Årets landningar var inte speciellt många men intresset var stort och det var knappt man kom fram på fiskauktionen i morse för alla intresserade och all media som var på plats. 47 000 kronor är inget rekordpris men ändå ett mycket bra pris för den första hummern. Vi har fått ungefär 15 lådor landade och det handlar om cirka 15 kilo svensk hummer där varje låda är mellan 0,7 och 0,9 kilo. Fiskarna som levererar har kört snabbt för att komma hit på morgonen.

Förutom svensk hummer har man också fått en hel del dansk hummer som landats på Göteborgs Fiskauktion under tisdagen. Efter att den första lådan med hummer har landats sjunker priserna ganska snabbt.

Lokaltidningen har försökt nå Björholmenfiskaren Claes Håkan Backman utan framgång. Anledningen till att det blev han som fick sälja första lådan med hummer skedde genom lottning på Göteborgs fiskeauktion. 47 000 kronor kilot är det näst högsta premiärpriset under de senaste tio åren. I fjol landade kilopriset på 20 833 kronor.

Något som blir extra intressant att följa med årets hummerfiske är att se hur de restriktioner som införts kommer påverka fisket. I dag får fritidsfiskare endast ha sex tinor vardera och yrkesfiskare 40 tinor. Tidigare var det 14 tinor per person som gällde för fritidsfiskare och 50 tinor för yrkesfiskare. Tiden för hummerfiske är också begränsad vilket innebär att fritidsfiskarna får fiska till 30 november och yrkesfiskarna till 31 december.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar