Tjörnval tar plats på tyskt museum

En tyska delegation med valexperter är just nu på plats på Tjörn för att obducera, ta prover och skära rent skelettet på grindvalen som hittades död i veckan. Skelettet kommer att sedan att transporteras till Tyskland där det ska bli museiföremål.

En grindval strandade under förra veckan på Sunna strand men räddningstjänsten lyckades rädda den. Några dagar senare, i måndags, hittade en fiskare valen död, cirka 500 meter utanför stranden vid Sunna Holme.

Läs också: Strandad val loss efter två försök.

Nyheten om den strandade grindvalen blev en riksnyhet. Först fanns det planer på att den döda valen skulle dras ut på öppet hav och sänkas ner. Ett forskarteam skulle därefter följa vilja djur som åt av valen på havets botten. Men så fick de tyska valforskarna, som var på plats i Sverige, nys om grindvalen och ville ta hand om den. De har nu fått tillstånd att obducera valen och skära rent skelettet. Grindvalen bogseras under fredagen från Kyrkesund till Vallhamn, där arbetet kommer ske.

Läs också: Valexperten: ”Inte speciellt vanligt”.

Anledningen till att Sverige inte gör arbetet är det inte finns några sådana resurser eller budget i Sverige och dessutom har svenska museer redan en del grindvalar. I Tyskland är det mer ovanligt.

– Det fantastiska är att vi får ta del av provresultaten och kan följa när de obducerar valen. Det ska exempelvis bli intressant och se om den har plast i magen och om det var därför som den mådde dåligt, säger Svante Lysén, valexpert på Göteborgs Naturhistoriska museum som kanske kommer åka till Tjörn under fredagseftermiddagen för att närvara vid arbetet.

Skelettet kommer sedan att fraktas till den tyska hamnstaden Stralsund där det kommer tas tillvara på ett museum.

I de fall då det hittas döda valar och det inte finns några forskare eller museum som vill ta hand om djuret tycker Svante Lysén att det bästa är att låta valen ligga kvar och förmultna, om det inte är nära en badplats.

Hur lång tid tar det att skära rent valen?

– Jag skulle tippa på att det tar fem timmar, säger Lysén.

Vad händer med köttet?

– Det bästa är att lägga ut det någonstans, på en klippa, så att det blir trutmat. Det är ju synd att förstöra kött som kan bli mat till andra djur, säger Svante Lysén.

Läs mer:Grindvalen har hittats död.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se