Torkan förstörde skörden

Det soliga sommarvädret är inte lika välkommet överallt. Skördarna av djurfoder blir usla i år. Måndagens skurar gör ingen större skillnad. Djur måste gå till slakt. Stallhyra för ridhästar stiger.

– Det är skrämmande, säger Christer Pettersson, som tillsammans med sin fru Eva-Lisa driver en ekologisk mjölkgård i Torp, Orust.

Den första skörden av gräs gav mindre än hälften mot det normala. Den väderlek som de allra flesta njuter av i fulla drag kan för andra innebära ren katastrof.

– Vi brukar få 400 balar och nu blev det inte ens 200, 40-45 procent av det vi brukar få.

Nästa skörd av gräs och hö blev ännu sämre. De skurar som föll i måndags kan inte rädda det som gått förlorat.

– Det har tyvärr ingen större betydelse. Gräset växer ändå sämre senare på växtsäsongen, oavsett om det regnar eller ej.

Situationen är alarmerande och flera mjölkbönder som ST-tidningen varit i kontakt med bekräftar att läget är kritiskt. Gräset har växt dåligt och nivåerna i brunnarna sjunker.

Det kommer att bli foderbrist längre fram när mjölkkorna måste äta av vinterfodret. Många djur får sätta livet till när bönderna måste minska sina besättningar.

– Vi drar ner på antalet för att fodret ska räcka. Tre kor skickas till slakt nästa vecka och snart ytterligare djur, säger Christer Pettersson som beställde slakttid på ett tidigt stadium när torkan tycktes hålla i sig.

Bohuslän har dock klarat sig bättre än andra områden i landet. På de flesta andra håll är läget värre.

– Vi var nyligen på en lantbruksmässa i Skåne och där är det totalt sönderbränt.

Kommuner i Sydsverige upplåter parker och andra grönytor för lantbrukare att skörda gräs på. Det kan med andra ord bli svårt att köpa in foder någon annanstans ifrån. Lönsamheten bygger också på att mjölkbönderna odlar sitt foder själva.

Men det är inte bara bönder som kommer lider ekonomiskt av torkan. Hästägare får också se upp. Valsängs ridcenter på Tjörn flaggar för prishöjningar.

– Jag kommer att få göra en höjning på stallhyran, förklarar Jessica Bergstedt, Valsängs ridcenter.

Ridcentret skördar normalt eget foder till hästarna som är inhyrda i stallet.

– Det kommer att bli foderbrist i år. Men om vädret och skördarna blir normala nästa år kan vi sänka hyran igen då.

Nu planerar ridcentret för en buffert och jagar därför nya marker att skörda på. Men det finns vissa hinder. Jessica Bergstedt har blivit erbjuden att slå ängar som inte använts på länge men sly och uppväxande träd har gjort dem obrukbara.

– Våra maskiner går sönder om vi ger oss på dem. Nu är det huggsexa om slyfria gräsvallar på Tjörn.

Torkan gör också att hästarnas rutiner måste ändras. De ska inte längre få äta fritt när de vill. Hökorgarna kommer bara fram under vissa mattider i fortsättningen.

Även om djuren får lida för torkan finns det ändå någon fördel också.

– Korna själva trivs visserligen inte i värmen men kvaliteten på mjölken stiger när vädret är soligt och torrt. Alla värden i den ökar, berättar Eva-Lisa Pettersson.

Sven Lundstedt