Arkivfoto

Torrt i marken – uppmanar till försiktighet vid grillning

En grill som inte släckts ordentligt gjorde att räddningstjänsten fick rycka ut till en gräsbrand i Sköllunga. Det är mycket torrt i marken och räddningstjänsten varnar nu för risken vid just grillning.

Det strax efter elva på måndagsförmiddagen som räddningstjänsten fick larm om en gräsbrand i Sköllunga.

– Det var några som varit ute med kanot och grillat och släckt dåligt efter sig. Problemet då ät att det går rakt ner i jorden och brinner, säger Roger Broqvist, insatsledare vid Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund.

Han uppskattar att det var ett ungefär fem kvadratmeter stort område som brann, men som snabbt kunde släckas.

– Det var några på bergtäkten som känt att det luktat rökt och så hade de letat och hittat var det brann. Det var tur för det blåser en hel del och det hade kunnat bli mycket större.

Det är riktigt torrt i marken nu och räddningstjänsten har fått åka för att släcka flera gräsbränder. Det är också vid fler än ett tillfälle som grillning är det som orsakat bränderna.

– Det är nog många som trott att de släckt grillen, men det är svårt att släcka.

Finns det något man kan göra för att minska risken?

– Inte grilla! Allvarligt talat så är det så torrt nu att man inte ska grilla. Åtminstone så ska man använda riktiga grillar. Engångsgrillar blir glödheta och de ska man inte använda. När det är så torrt som det är nu så ska man tänka sig för och inte grilla om man inte har rätt utrustning. I värsta fall kan det leda till en storbrand, säger Roger Broqvist.

Kajsa Lind

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar