Trafikskadade Stewe får inte hjälp hem

Stewe Johansson från Stenungsund får ingen hjälp av Utrikesdepartementet att komma hem med ambulansflyg eftersom han saknar giltig försäkring. – Det är därför det är så viktigt att man har en reseförsäkring, säger Erik Karlsson, UD:s presstjänst.

Sandra Sjöholm, dotter till 61-årige Stewe Johansson som i höstas skadades allvarligt i en trafikolycka i Thailand, är kritisk till och förtvivlad över att hon och syskonen inte får någon hjälp med hemresa för sin pappa. Eftersom han ådrog sig en skallskada vid trafikolyckan i november vågar familjen inte ta hem honom via vanligt flyg. Läs mer här: Fast i Thailand efter mc-olycka

Utrikesdepartementet kommer inte hjälpa till med hemfärd i ambulansflyg.

– Vi hanterar ärendet tillsammans med vår ambassad i Bangkok. Mannen får konsulärt stöd genom oss med lokala myndigheter och UD står i kontakt med hans anhöriga, säger Erik Karlsson, presskommunikatör Utrikesdepartementet.

Finns det ingen möjlighet för dem att få hjälp att få hem honom?

– Vi bedömer vare ärende individuellt och ser hur vi kan hjälpa till. Vi tittar på andra lösningar som vård på plats eller andra platser där adekvat hjälp finns att få. UD betalar inte för hemtransport. Därför det är så viktigt att man har en reseförsäkring. Saknas giltig försäkring är det de anhöriga som får stå för kostnaden för hemfärd, säger Erik Karlsson.

Stewe Johansson vistas sedan en tid tillbaka på ett vårdhem. Sandra Sjöholm har varit nere hos sin pappa för att hjälpa honom och syskonen startade också en insamling som resulterade i att de fick ihop nästan 50 000 kronor De pengarna är slut nu.

– Vi har betalat avgiften fram till början den här veckan. Jag har ingen aning om vad vi ska göra nu. Jag ska försöka få igång en ny insamling.

Vårdhemmet kostar cirka 17 000 i månaden, familjen vet inte vad som ska hända med deras pappa nu när pengarna är slut. Stewe som fick en skallskada med inre blödning vid trafikolyckan behöver ambulansflyg hem enligt läkarutlåtande.

– Det kostar en miljon. Ingen av oss i familjen har någon möjlighet att låna den summan. Jag har sökt och sökt efter hjälporganisationer på nätet, jag har googlat sönder mig. Vi får ingen hjälp någonstans. Och det verkar inte finnas någon fond. Ingenting jag lyckats hitta, säger Sandra Sjöholm.

Familjens prioritet just nu är att få ihop till en magnetröntgen och ett nytt läkarutlåtande för att få mer klarhet gällande pappans tillstånd.

– Det kostar 15 000-25 000 svenska kronor för en MR-röntgen. Det finns en försäkring som hängde med bilen som krockade med pappa. Där finns minst 50 000 thailändska bath, vilket hade räckt till en månad till på vårdhemmet. Det här har jag pratat med ambassaden om, men de har inte plockat ut polisrapporten som krävs för att vi ska få ut några pengar.

Lokaltidningen har försökt få svar om vad ambassaden kan göra för att hjälpa familjen i deras situation, men det lämnas inga närmare kommentarer i enskilda fall.

Annika Sahlin Ottosson

0303-72 82 22

annika.sahlin@lokaltidningensto.se