• Trampar för fothälsa

  250 mil på cykel genom Sverige. Ulla Hellstrand Tang cyklar för att uppmärksamma diabetikers fotvård och näst sista stoppet är Stenungsund.

  Från Jonsered till Jokkmokk och tillbaka. I snart tre månader har hon tagit sig runt i landet med cykel som färdmedel och tält som sovplats. Nu närmar resan sig resan slutet och imorgon cyklar hon den allra sista etappen – från Stenungsund hem till Jonsered.

  – Förutom lite nostalgi så känner jag bara lycka. Vi har planerat det här så länge och det har blivit en dundersuccé. Många politiker har hört om det och vården känner sig stärkt att jobba vidare.

  Ulla Hellstrand Tang, medicine doktor och ortopedingenjör, tog tjänstledigt från arbetet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att uppmärksamma fotvård hos diabetiker.

  – Västra Götalands-regionen är fjärde sämst i landet när det gäller amputationer ovanför ankeln av medicinerade diabetiker, säger hon.

  Höga sockervärden medför ofta smärta, försämrad motorik och försämrad känsel i fötterna. Enligt Ulla Hellstrand Tang är det rimligt att anta att hälften av alla diabetiker har någon typ av nervskador och därför inte märker om det uppstår sår eller skador på fötterna.

  – Det speglas inte i vården. Vi behöver mer resurser till ortopedteknik och fotvård.

  Under resan genom Sverige har Ulla Hellstrand Tang märkt stora skillnader på vården i olika landsting. Hon jämför det med en bilbesiktning och menar att man borde ha standardiserade rutiner att gå efter, så att alla får den vård de behöver.

  – I Uddevalla till exempel finns det inget fotteam alls. Vart ska diabetikerna där ta vägen? Vi kan inte acceptera att det är så ojämlikt, säger hon.

  Ikväll är det dags för det tolfte officiella mötet på turen, på Fregatten i Stenungsund. Förutom Ulla Hellstrand Tangs eget tal kommer det finnas utställare som visar skor, inlägg och ortopedtekniska hjälpmedel för diabetiker. Dessutom kommer vårdpersonal och fotterapeuter medverka för att ge sin bild.

  – Till mötet i Karlstad kom det över 3000 personer, jag förväntar mig att det blir minst lika många ikväll, säger hon.

  Alice Nordevik

  0303-72 82 29

  redaktionen@lokaltidningensto.se

  Ullas enkla tips för fötter:

  Kolla dem varje dag hemma så att det inte är sår eller skavsår

  Kolla skor och strumpor så att det inte ligger grus i. Många har sådant känselbortfall att de inte märker det.

  Smörj fötterna varje dag, men inte mellan tårna.

  Använd strumpor utan vassa sömmar, gärna i naturmaterial.

  Använd skor som passar din fot i längd, bredd och höjd så att ingenting klämmer.

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar