Stefan Gustavsson på Conventibus menar att väldigt många varit positiva till hotellplanerna, och är inte särskilt oroad över kritiken.

”Tror att majoriteten är för”

Hotellet hör till den del av planen som fått klart mest kritik. Men Stefan Gustafsson på Conventibus, som ligger bakom förslaget, är inte orolig.

– Vi är inte förvånade, och det måste så klart få finnas olika åsikter. Det finns alltid de som motsätter sig förändringar. Men i det dagliga möter vi många som är positiva. Även bland dem kan finnas åsikter om storlek eller utseende, men att det ska bli hotell tror jag absolut att en majoritet är för, säger Gustafsson.

När det gäller utseendet menar han att själva tanken är att det ska sticka ut.

– Vi kan inte bygga ett anonymt hus och hoppas att det ska dra folk till Skärhamn, då finns det gott om ställen på närmare håll att välja på. Vi har velat göra ett fantastiskt, spektakulärt hus som ändå passar i omgivningarna. Vi har anlitat en av Sveriges bästa arkitekter och alla intressenter och andra arkitekter som sett det är eniga om att det är en fantastisk arkitektonisk skapelse.

Läs mer:Massivt motstånd mot planerna

Många av synpunkterna rör parkeringar, och vem som ska bekosta den utbyggnad av sådana som hotellet kommer kräva.

Läs mer:Tjörnbor får tycka till om Södra hamnen

– Vi har hela tiden underordnat oss kommunens krav, som är att vi ska medverka till att det finns p-platser inom normal räckvidd från hotellet. Det planeras ju också för ett p-hus och ett bergrum, där jag personligen tror mer på det enklare och billigare p-huset. Oavsett kommer vi ta vår beskärda del av kostnaden för parkeringar.

Att det skulle bli konflikter med övriga verksamheter som båtföreningen eller Skärhamns frys, vilket det uttryckts oro för i samrådsyttranden, tror han inte.

– Olika verksamheter har samsats i dessa samhällen i alla tider, och akvarellen har ju gått bra ihop med frysen. Att det finns levande industrier och hamnverksamheter, liv och rörelse, är ju det som är charmen med Skärhamn.

Tar ni till er av de åsikter som kommit in?

– Självklar får vi sätta oss ner med dem och se hur vi, och kommunen, går vidare efter samrådet. Men vi har jobbat med det här i två år och hoppas naturligtvis kunna gå vidare utifrån de intentioner vi haft från början. Det här är en möjlighet för Skärhamn att leva året om, hotellet kommer ge 175 nya jobb och 150 miljoner i ökad konsumtion.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar