Tröstlös kamp mot mardrömsväxt

Rune Gustafsson, 81, har lagt över 150 timmar på att för hand gräva bort den invasiva arten Parkslide så att den inte ska sprida sig in på hans tomt.

–Vi vet snart inte vad vi ska ta oss till.

Parkslide beskrivs som husägarens mardröm och trädgårds- och husägarforum på internet svämmar över av desperata som ber om tips om hur man kan utrota växten. Problemet är att det är ohyggligt svårt. Inte nog med att den kan växa upp till en meter per säsong, den sprids dessutom väldigt lätt och rotsystemet kan tränga ner djupt i marken och skjuta nya skott.

Det vet Rune Gustafsson och Solveig Kjönsberg Gustafsson som har hus i Övre Sunna på Tjörn. Bredvid deras tomt finns en smal remsa mark där det för cirka 15 år sedan plötsligt började skjuta upp bambuliknande skott.

– De växte med en jäkla fart och blev fort flera meter höga. Vi visste inte vad det var och tänkte väl inte så mycket mer på det. Men sedan började det sprida sig mer och mer och vi fick veta att det var parkslide. För två år sedan hade den skjutit in innanför vår häck och spridit sig en och en halv meter in på tomten, säger Rune Gustafsson.

Solveig började ringa runt för att få reda på vad man skulle göra med växten.

– Jag har pratat med länsstyrelsen, naturvårdsverket, Sveriges Lantbruksuniversitet. Alla ger samma råd: gräv upp, gräv djupt och gör det fort innan den får fäste, säger Solveig Kjönsberg Gustafsson.

Eftersom marken där parksliden först fick fäste ligger utanför deras tomt tog paret kontakt med samfälligheten i området för att få till en utgrävning med grävmaskin. Enligt Rune Gustafsson fick han då svaret att det skulle räcka med att beskära växten fyra gånger per år, och att det kunde utföras av de närboende som berörs. På andra sidan om marken där parksliden växer finns en ganska brant bergvägg där grannens tomt tar vid, så dit kan den inte spridas så lätt. I praktiken är det alltså än så länge bara Rune och Solveig som är berörda.

För att hindra spridningen in på tomten har Rune Gustafsson på egen hand grävt upp ett stort område med parkslide. Åtta 160 liters plastsäckar med bara rötter har han fyllt och han uppskattar själv att han lagt ned cirka 150 timmar på arbetet.

– Jag är orolig för honom, han är över 80 år och jag har ingen löst att bli änka för att han står och sliter med det här, säger Solveig Kjönsberg Gustafsson.

De har försökt driva frågan om att gräva upp växten med rötterna på senaste styrelsemötet i samfälligheten, men upplever inte att de har fått gehör. Enligt Mats Tullberg, ordförande i Gullfjälls samfällighet, tar de dock frågan på största allvar. Han menar att frågan är mer komplicerad eftersom jordmassorna där parkslidet växt kan innehålla spår som sprider växten vidare.

– Efter senaste årsmötet beslöt vi att göra en grundlig utredning för att kartlägga kunskapsläget om den här växten i Sverige. Det finns många olika metoder för utrotning och vi vill få kunskap om dem innan vi beslutar om vilken åtgärd vi ska ta. Enligt föreskrifter från Länsstyrelsen får man inte flytta jorden där den har växt så det är inte bara att gräva. Vi vill inte heller ha det här på vår mark och ska vidta åtgärder efter sommaren. Det är gällande metoderna som vi inte är överens, säger Mats Tullberg.

Rune och Solveig börjar bli till åren och har funderingar på att sälja huset, något som kan försvåras av att det växer parkslide på tomten. Mäklarsamfundet har gått ut med en guide för hur man som mäklare ska förhålla sig till växten, eftersom det kan sänka värdet på ett objekt. Växten kan tränga in i husgrunden och till och med in i ledningar och rör, om man har otur.

– Det är inte vår mark men ändå måste vi ta hand om den för att inte få vår tomt förstörd, säger Solveig Kjönsberg Gustafsson.

Lotta Hohner