Två bränder på en kvart – ”Var försiktiga”

Två terrängbränder inom loppet av en kvart får räddningstjänstens insatsledare att reagera: – Det är väldigt torrt ute nu, det bästa är att avvakta med att elda tills det har regnat lite, säger Robert Olsson.

Strax efter halv två på långfredagens eftermiddag larmades räddningstjänsten om en gräsbrand i Långekärr på Tjörn. Strax därpå kom ett nytt larm: Denna gång om en skogsbrand i Säby.

– Den första var en kontrollerad eldning som blev okontrollerad. Den andra var en återantändning av en brand från i onsdags, säger Robert Olsson, insatsledare på Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Båda dessa bränder var av mindre omfattning, men för Robert Olsson var det ytterligare ett bevis på hur lätt det är att något kan gå fel när man hanterar eld utomhus så här års.

– Det är väldigt torrt ute ovanligt tidigt i år. Jag kanske låter tjatig, men vi ser ju konsekvenserna. Sådana här bränder sänker vår beredskap för övriga händelser, till exempel om det inträffar en större trafikolycka, säger han.

Insatsledaren uppmanar allmänheten att köra sitt trädgårdsavfall till återvinningen i stället för att elda upp det så länge som det är torrt i markerna.

– Jag vill påminna om att folk ska vara försiktiga och inte ta onödiga risker. Det gäller att ha både hängslen och livrem och det bästa är att avvakta helt med att elda tills det har regnat lite.

Jacob Humlén

jacob.humlen@lokaltidningensto.se