”Tyvärr blivit ganska aktuell”

Manipulation, kidnappning, svek och spionage. En hämnd som slår fel och leder till terror i Stockholm. Rolf Norrman från Ucklum släpper snart sin andra roman.

Vad handlar ”Nollpunkt Stockholm” om?

– Det är en direkt fortsättning på min debut ”Hämnden”. I den pågår en nedräkning och i den här boken fortsätter den, ned mot nollpunkten och en hemsk hämnd som utspelar sig i vår huvudstad. Tyvärr har den blivit ganska aktuell med tanke på det som hände i Stockholm. Det behövde man egentligen inte vara så särskilt framåtblickande för att förutse att något sådant skulle kunna hända, det svenska samhället är ju ganska sårbart. Men det här är egentligen inte en bok om terror utan om människor och deras relationer, deras drivkrafter och maktanspråk.

Har det varit lika mycket slit med andra som med första boken?

– Nej, verkligen inte. Det är stor skillnad när man börjar bli mer bekväm med hantverket. Som nybörjare sätter man sig ner och kör på, och sedan när man får respons på det inser man att det kanske inte var så bra som man trott. Jag lärde mig till exempel att jag inte var så bra på att gestalta och beskriva miljöer. Å andra sidan var jag väldigt bra på dialog. Då fick jag öva på gestaltningen och nu vet jag hur det ska vara – när det behövs en extra gest, en beskrivning eller en tempoväxling. Det är ett hantverk som man lär sig efter ett antal tusen timmar.

Många drömmer om att få en bok publicerad. Nu har du fått det – var det som du trodde?

– Det är svårt att känna efter när man är mitt inne i det. Om jag backar några steg kan jag se att det är väldigt stort, och ibland få den där känslan av att sväva på moln. Men jag var nog lite naiv innan också och tänkte att har man väl fått ett bokkontrakt så är man hemma. I själva verket är det väldigt mycket arbete kvar med marknadsföring och att hitta sin publik. Som författare vill man ju bli läst.

Hur har det gått med det efter första boken?

– Överlag har det varit positiv respons. När det gäller försäljningen får jag ändå vara nöjd, jag har sålt uppåt tusen böcker totalt. Man brukar säga att 800 är bra för en debutant. Det ger ingen middag på bordet direkt, men det är så den här branschen ser ut.

Är det ett mål att kunna leva på skrivandet?

– Ett tag tänkte jag kanske det. Men jag har mer och mer insett att jag nog skulle trivas bättre med att skriva på halvtid, och fortsätta med mitt arbete som managementkonsult. Det är därifrån jag får mycket av min inspiration till skrivandet.

När kan man läsa boken?

– Den kommer i september, exakt datum är inte spikat ännu. Nu håller jag på och skriver på den tredje boken i serien parallellt med en fjärde bok som blir helt annorlunda.

Har du något tips till andra som går med författardrömmar?

– Lyssna på dem som kan och vet. Jobba noga med din grundstory, det är till stor del den förlagen går efter. Allt annat går att justera. Och det klassiska ”gräv där du står” fungerade bra för mig. Fundera över vad du kan, vilka miljöer du känner till, och börja där.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se