Vid bänkarna i Kulturhusparken möts ungdomar i narkotikakretsar för att umgås. Foto: Amanda Karlsson

Unga röker hasch – utanför polishuset

 narkotika bland unga

De är för unga för att köpa energidryck och ta mopedkörkort. De är varken byxmyndiga eller straffmyndiga. De är fjorton år och hänger i kretsar där de säljs, köps och röks illegala droger. Mittemot polishuset.

– Det är ungdomar så unga som tolv år som röker cannabis och använder andra droger, säger Marita Olsson, föräldrarådgivare i Stenungsunds kommun.

Det är en vanlig eftermiddag i slutet av maj. Starka soIstrålar sticker fram mellan grå moln. Luften är tung av doften från blommor och nektar. I Kulturhusparken i Stenungsund rastar trötta föräldrar sina ungar i lekparken. Äldre par puttar sina rullatorer framför sig medan de går förbi och betraktar de lekande barnen. Ett gäng medelålders står tjusigt sommarklädda i en ring på gräset i något som ser ut att vara en teambildande sommaravslutning.

Marita Olsson är familjepedagog och föräldrarådgivare i Stenungsunds kommun och träffar dagligen ungdomar och föräldrar med drogproblematik.

– Det är främst utanför Fregatten man vistas, säger hon.

Hon berättar att den vanligaste olagliga substansen bland unga är cannabis och det man kan se är att det gått ner i åldrarna de senaste åren. Hon har träffat ungdomar från tolv år som hamnat i missbruk av illegala droger.

– Det finns fall där amfetamin funnits med i bilden också, även om det inte är något fall just nu. Vi har hört att GHB är på gång nu också, säger Marita Olsson.

”Allt som går att röka”

Lokaltidningen STO har varit i kontakt med ungdomar som går på högstadieskolor i Stenungsund och som hävdar att de själva inte hänger vid Fregatten, men att de har bekanta som använder illegala droger där. De berättar att det är vanligt förekommande med cannabis och andra substanser i vissa kretsar. Man köper av äldre kompisar och umgås med sina langare.

– Det känns som de äldre ser vilka som är osäkra och så närmar de sig dem och kanske bjuder på droger någon gång och sen är de fast, säger en tjej som går i åttan på en av Stenungsunds högstadieskolor.

– Det är allt som går att röka skulle jag säga – jag var med en gång och då var det några som bytte två cigg mot en påse med något man kunde röka. Och då var det en person i min ålder som man verkligen märkte att hon var beroende, säger en femtonårig kille, även han elev på en högstadieskola i kommunen.

En mötesplats

Vid stenplattorna utanför Kulturhuset Fregatten finns träbänkar uppställda längs tegelfasaden. Det är skugga. Därifrån syns parken, sundet och masterna från segelbåtar som ligger förtöjda i hamnen en bit bort. Vid en av träbänkarna står och sitter ett tiotal ungdomar.

Läs mer: ”Respekt för polisen var det längesedan man hade”

– Vi hänger inte direkt här för att det är vackert liksom, säger en av tjejerna i gänget. Hon fiskar upp ett paket cigg ur hennes handväska. Sätter en i mungipan. Hon tänder, drar in och blåser ut röken. Hon fortsätter:

– Vi gillar det här stället för att vi kan hänga och umgås här, säger hon.

– Det är liksom som en mötesplats för oss kan man säga, fyller någon annan i.

– Ja, och så kan man gå in om det är kallt och regnar, fortsätter tjejen med ciggen. Hon är 14 år. Hon passar ciggen vidare till en av sina tjejkompisar som sitter på bänken.

Förekommer det droger bland de som brukar hänga här?

– No shit, säger en kille.

– Men tyst, säger de andra. De fnissar, utbyter blickar, kollar ut mot sundet.

– Det brukar kallas ett pundarställe, det här, säger en av killarna. Han sitter på bänkens ryggstöd med fotsulorna på sätet och lutar ryggen mot husväggen.

– Ja, alla pundare hänger här, det är alla möjliga droger – hasch, cannabis, fyller en annan kille i. Han röker också en cigarett. Men den är snart slut. Han tar ett sista bloss och skjuter iväg den med tummen och pekfingret. Han är 13 år. Fimpen landar på marken längre bort.

– Titta där tillexempel, säger någon och pekar mot marken bredvid bänken.

Killen som just skjutit iväg en cigarettfimp går dit. Böjer sig ned och plockar upp en annan fimp. Tjockare och gråare än vad det som blir kvar av en cigarett brukar vara.

– Ja kolla, det är rester av en holk.

Slipper föräldrarna

Så här års skymmer de täta trädkronorna sikten, men annars ser man polishuset från bänken, tvärs över parken.

– Polisen gör ingenting, förra året var de här hela tiden och tog in folk på pissprov men det händer inte så ofta nu, säger den 13-åriga killen.

De pratar ett tag. Det kommer fram att detta är en mötesplats i brist på andra. Hasselgården har bara öppet två dagar i veckan, så Fregatten är ett bra ställe där man kan träffa vänner från både Stora Höga och centrala Stenungsund, dessutom i blandade åldrar.

– Ibland hänger vi här efter skolan tills fritidsgården öppnar. Här slipper man föräldrar som vakar över en med, säger en tjej.

– Vi får inte röka cigg för våra föräldrar men vad ska de göra, liksom. Vi började för att det var coolt och nu är man ju beroende, säger en tjej. Hon bär träningstights och vita sneakers. Hon tar ett bloss. Hon är också 14 år.

Bara toppen av ett isberg

Ibland kommer ungdomarna med oroliga föräldrar eller med anmälningar från socialtjänsten till Marita Olsson på enheten för barn och unga i Stenungsunds kommun. I vissa fall rör det sig om ungdomar så unga som tolv år.

– Vi får ju bara toppen av ett isberg, bakom varje person som kommer in till oss kanske det finns 10-20 stycken som har samma problematik, säger hon.

Förra våren gjordes en drogvaneundersökning där elever i årskurs 9 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet fick svara på frågor om deras drogvanor. Där visar svaren att användningen av narkotika är vanligare bland Stenungsunds 15-åringar än genomsnittet för Västra Götaland.

Läs mer: Narkotika bland unga – det här vet vi

Marita Olsson berättar att de gärna vill jobba mer förebyggande mot narkotikaanvändning, men att det inte finns tillräckligt mycket pengar eller plats för detta.

– Vi är väldigt trångbodda, vi är ingen prioritet i Stenungsunds kommun. Jag hade gärna jobbat mycket mer förebyggande, säger hon.

Olika grupper

De kommer två till tjejer och ställer sig vid bänken, en av tjejerna går fram och kramar någon som suttit där ett tag. Någon säger ett skämt, de andra skrattar. Någon knuffas lite. Himlen spricker upp, solstrålarna tittar fram ett tag och gruppen medelålders på gräsmattan längre bort syns nu leka kisandes. Ett barnskratt hörs från lekparken.

– Vuxna överdriver, det är ju ett ställe med alkohol, droger och tobak men det är inte så att bara för vi hänger här så tar man droger och dricker alkohol. Vi hänger med våra vänner liksom, och bara för att de äldre är här så betyder ju inte det att vi hänger med dem. Vi är i olika grupper typ, säger tjejen som nu fimpar cigaretten genom att dumpa den på marken. Hon trycker skon på den.

– Ljug inte, säger någon annan.

– Det hänger en del alkisar här också, säger en av killarna.

– Det är väl inget fel med att vara alkohollist, säger tjejen med vita sneakers, hon tar ett bloss av ciggen hon delat med en kompis. Och så går solen i moln igen, hon huttrar till och stänger sin jacka.

Gemensamma regler

Ett förebyggande arbete som gjorts under våren är Föräldrarkafét där Stefan Persson som är brott-och drogförebyggande samordnare i Stenungsunds kommun träffat föräldrar till barn i högstadiet. Där har man samtalat om bland annat gränssättning och tillsammans kommit överens om gemensamma regler kring vissa saker. Vissa kvällar har även man haft föreläsningar och gäster från socialtjänsten, polisen och kyrkan.

– Jag tycker det har varit väldigt bra, föräldrarna har fått chansen att mötas och diskutera och stötta varandra i gränssättning och tonårsproblematik, säger Stefan Persson.

Snart är det sommarlov, vilket gör att ungdomarna inte har skolan att gå till.

– Det sätter högre krav på föräldrarna när skolans vakande öga försvinner. Det gör mig lite orolig, men jag finns alltid så de kan ju höra av sig om de undrar något alltså, säger Stefan Persson.

Han menar dock att man inte ska vara för snabb med att slå fast att användningen av illegala droger går ner i åldrarna. Enligt honom handlar det snarare om olika årskullar.

– Jag vill passa mig för att säga att det går ner i åldrarna – men det stämmer att de är allt yngre just nu. Min erfarenhet säger mig att sådant här sker emellanåt, det kan vara några få stökiga ungar som drar upp statistiken och jag kan säga att man kliat sig lite huvudet och undrat varför det blir såhär, säger Stefan Persson och fortsätter:

– Om statistiken ser samma ut nästa år kan man nog slå fast att droganvändningen faktiskt går ner i åldrarna, säger Stefan Persson.

Till hösten fortsätter Föräldrarkafét. Då kommer man även samarbeta närmare med svenska kyrkan och polisen.

Amanda Karlsson

Källor: Högstadieelever i Stenungsund, drogvaneundersökning, polisen, familjerådgivare i Stenungsund, ungdomar som vistas vid Fregatten.

Relaterade artiklar
Fler artiklar